Kakak penjual org asli ni tolong buang kulit luar rebung tu supaya senang bila nak mencincangnya nanti.. |
Selonggok rebung tu rm10. Madu lebah pun sebotol rm10. Yang madu warna putih tu madu lukut.. |
Turut dijual akar tongkat ali... |
Kena menawar jugak harganya. Gerai ni yg ke3 kami singgah, harga sebotol madu mulai dari rm24 sebotol.. |
Kami beli dua longgok je rebung ni sebab sangkakan dah banyak kot. Bila mak I tengok....dia kata nape lah beli sikit sangat...beli jauh jauh tu. Hehehe...anak mak ni tak arif bab bab tu mak !! |
Rebung tu mak I akan cincang kecik kecik. Peram dgn air dari nasik yg ditanak, ditambah sedikit garam. Rebung tu diperam beberapa hari...utk dijadikan rebung pekasam...
Uiii sedap weh masak lemak cili api rebung dgn daging ke, tulang ke, perut ke....
akak pun suka singgah beli kat gerai2 org asli ni.
ReplyDeleteBeli petai dan orkid hutan.
Dulu saya selalu singgah utk beli pokok tanduk rusa.
DeleteTongkat ali tu kakak ingatkan ular tau Rozi hihi... Kelabu mata kakak nie.
ReplyDeleteRebung masak dgn perut pun sedap kan..
Sedapnya rebung masak ngan perut...
DeleteRaya hari tu ada naik CH..sue pun ada jugak singgah kat garai org asli beli petai dgn rebung. Sampai rumah bagi mak yg handlekan rebung tu..pastu buat masak lemak cili api dgn daging tetel..
ReplyDeleteSedapnya rebung masak ngan daging tetel tu Sue...
DeleteRebung tu masak cili api dgn daging salai........pergh!!! Mak mentua lalu pn x sedar tau....
ReplyDeletePerghhh....memang sedap tu kak ani !
Delete