MISS NUFFNANG

Monday, May 23, 2011

Bercuti di Vietnam

Mula tulis kat blog. Bukannye ape, excited lak membaca blog orang lain. Itu la, semenjak balik dari bercuti kat Vietnam, semangat berblog tu berkobar-kobar.Untuk pengetahuan uols, i gi vietnam dgn hubby dan kenkawan keje i. My hubby ni jenis boleh masuk ngan semua orang. Sampaikan tour guide to ingat kenkawan i tu rakan sekerje my hubby...pulak. Kami gi guna POTO travel. Ok la. Makan minum halal dijaga. Tempat lawatan menarik dan tourist guide orang vietnam tu sangat la sabarnye melayan perangai kami. Tapi uols jgn terkejut lak..kat airport,pegawai imegresen dia sgt la x friendlynye...muka sombong je.Kita cakap tq pun buat muka toye je, kita cakap kam en ( tq in vietnam) pun muka dia cam tu gak. Sabar aje la..kat tempat orang ek!

First day
First day sampai, dah malam ~jam 10 malam, dinner kat sate house, pas tu check in hotel. Dahsat gak hotelnye, 45 usd per night

Second day
Kami gi Chu Chi Tunnel. Jaraknye 70 km dari ho chi minh city tapi, oleh kerna driver to bawak tersangat hati-hati, ambik masa dalam 2 jam gak nak sampai. Tempat tu terowong bawah tanah tempat askar depa berkubu semasa serangan amerika. Siap dihidangkan ubi rebus lagi ngan teh vietnam dihujung tour kat situ Balik dari tunnel, kami gi Post office dia, cantik senibinanye ala peranchis. Sempat beli frige magnet kat sini, tapi kalu uols nak beli, better kat ben thanh market sebab boleh tawar lagi. Pas tu gi kat muzium perang, sedey je tengok kekejaman amerika. Pas tu singgah kat Vi Anh Butik, baju siap banyak kat sini tapi rega dia mahal sket la..


My hubby nak tempat blazer kat tailor depan hotel kami. Ok la..good material and cheaper than KL. Siap dalam tempoh 3 hari. Kenkawan i ade gak yang tempah ao dai (baju kebangsaan vietnam), cantik dan murah ..siap dalam tempoh beberapa jam aje, siap antar ke hotel lagi u..Petang tu kami menapak ke Hard Rock Cafe ho chi minh city, dalam 15 minit je dari, nak beli t-shirt HRC. Kat ho chi minh city ni ade 6 juta motor..bayangkan camne nak melintas jalan...hahaha..klu nye..melintas je..nanti pandailah motor tu elak dari langgar kita..hahaha..cuba amalkan kat KL? Nak mati !!! mat rempit kat KL sure surender kalau pi vietnam. Malamnye kami ambik pakej massage satu badan, 15 usd je (~rm45) murahkan..tapi i make sure my hubby dimassage oleh lelaki le..gila uols nak suruh perempuan..


Third day
Kami gi Sg mekong. Jauh gak ~hampir 2 jam journey. Kami naik bot, gi tempat buat coconut candy..sedap..rase dia cam dodol..klu nak makan candy ni..hisap je..kalau gigit takut tertanggal gigi pelsu (sesiapa yg ade gigi pelsu la...).I beli la sket buat souvenir..Pas tu menapak sikit ke tempat naik kete kuda lak untuk ke tempat menjamah tropical fruit. Buah-buah dia same je cam kat m'sia. Sambil makan buah, dihiburkan dengan lagu tradisional vietnam. Pas tu menapak sikit lagi ke tempat mendayung sampan. Best gak pengalaman naik sampan tu sampai ke tempat bot yang kami naik mula mula tadi. Naik atas bot, diberi sebiji kelapa muda...wah..hilang dahaga tapi kembung perut rasenye nak menghabiskan air tu. Tapi..sebab i suka air kelapa..habis je i bedal air kelapa tu..hihihi..Petangnye kami gi Ben Than Market tuk shopping. Malamnye gi night market lak (kat luar ben thanh market) untuk shopping lagi.Last day


Last day
Gi ben thanh market (walking distance je dari hotel) teman kenkawan shopping. I ? cukupla tu, hubby kata..yolah..Balik KL petangnye flight jam 4.30 petang..


Itu la cerita i untuk my first entry kat blog yang baru dicipta ni..harap-harap boleh buat posting lagi

5 comments:

  1. stay kat hotel mana? berapa rate dia semalam?

    ReplyDelete
  2. best diet cure fatty liver best diet cure fatty liver best
    diet cure fatty liver

    Also visit my web-site :: fatty liver medical condition

    ReplyDelete
  3. tennis elbow treatment home

    Feel free to visit my blog post: tennis elbow treatment npr

    ReplyDelete
  4. berapa harga ao dai yg kwn2 u beli? kain je apa ek? teringin sgt beli..sy nk ke vietnam dgn kwn2 19 hb ni..excited xsbr menunggu

    ReplyDelete

  5. A licensed Loan Lender, We offer Affordable Loan at 3% interest rate available for local and international borrowers, Are you seriously interested in getting a genuine Loan without stress? Do you need this Loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more details via:majidvijahlending@gmail.com


    LOAN APPLICATION FORM.

    (1)Full Name:
    (2)Country:
    (3)State:
    (4)Address:
    (5)Sex:
    (6)Occupation:
    (7)Amount needed:
    (8)Loan duration:
    (9)Loan purpose:
    (10)Telephone

    Email Us:(majidvijahlending@gmail.com)

    ReplyDelete