MISS NUFFNANG

Monday, September 29, 2014

Breast Lump...

Alhamdulillah..segala puji hanya bagi Allah..
Terima kasih kepada semua kawan kawan yang mendoakan kesihatan I....rasa terharu..

I telah selamat menjalani operation tu selama hampir sejam kot dengan complete bius seluruh badan, dan warded 2 hari. Sekarang ni, I masih lagi MC sebab doc bagi 2 minggu MC dan hari jumaat 3 oktober ni mula kerja semula.  Alhamdulillah...berkat doa mak, suami, adik beradik sedara mara dan rakan rakan semua. Juga berkat amalkan surah alfiil yang Nekcik bagi dan juga doa yang JM minta amalkan tuu. Lump tu bukanlah sel kanser. Syukur sangat sangat...maklumlah, nenek sebelah emak I memang ada breast cancer, tu yang terasa sangat takut bila menunggu nak tahu keputusan tu.

I ingin kongsikan catatan dari mula breast lump ni dikesan sehingga selesai operation, semoga memberi manfaat kepada orang lain yang mungkin mengalaminya juga.

Segala galanya bermula masa bulan puasa tu, rasa tak selesa pada breast semacam ada ketulan (lump) dan ia menyakitkan bila I tekan. Oleh kerana setiap kali period, memang akan rasa sakit pada breast, I ambik keputusan untuk tunggu sehingga next period, iaitu bulan Ogos. I beranggapan mungkin akibat perubahan hormone al maklum bila dah masuk 4 series nii..Pada period bulan Ogos tu, lump itu masih ada dan masih terasa sakit . Hati dah mula rasa cuak.

I terus pergi jumpa pakar sakit puan. Doc tu mengesahkan ada ketulan dan dia bagi pain killer untuk hilangkan sakit dan suruh I datang jumpa seminggu lagi. Lepas abis pain killer tu, lump tu masih rasa sakit. Doc terus minta I pergi jumpa pakar bedah (surgeon) sebab penyakit berkaitan breast adalah di bawah surgeon.

Maka bermulalah pencarian dan bacaan di website berkaitan masalah ni untuk I jadikan panduan. I juga mencari hospital yang juru X-ray dan radiologistnya perempuan. I dapati di hospital KPJ Seremban ada
maka terus ke situ pada 29.8.2014. I buat mammogram...oleh kerana juru X-ray perempuan, tak la rasa segan. Oleh kerana hasil X-ray menunjukkan memang ada lump, I diarahkan untuk membuat ultrasound scanning (macam orang scan baby dalam perut tu). Mujur radiologistnya perempuan Dr Hanumah, jadi tak segan la...Doc Hanumah sahkan memang ada ketulan. Diagnose Dr Hanumah, itu ialah cyst category 2.

I tak teruskan dapat rawatan di KPJ seremban, sebab surgeon nya semua lelaki. Sebaliknya I teruskan rawatan dengan surgeon iaitu Dr Razipah di Hospital Pusrawi  KL. I bawa keputusan diagnose dari KPJ seremban dan tunjukkan pada Dr. Razipah pada temujanji kali pertama pada 3.9.2014.
Gambar dari Google... Ini ialah ultrasound scanning menunjukkan lump yang berwarna hitam tu..

Oleh kerana diagnose di KPJ seremban bagi tau lump itu ialah cyst sebesar 2.5 cm, maka Dr Razipah guna jarum halus untuk cuba keluarkan cecair dari lump tu. Masa tu memang sakit yang amat sangat, memang bercucuran air mata menahan sakit. 3 jenis jarum digunakan oleh doc untuk keluarkan cecair tu tapi tak berjaya. Doc buat kesimpulan...ini bukan cyst sebab kalau cyst cecair tu boleh dikeluarkan. Tapi ini ialah solid dan cara nak keluarkan ialah dengan pembedahan. Doc juga terangkan ada sedikit sampel tisu telah dikeluarkan dan beliau akan hantar analisis untuk tahu apakah jenis tisu tu. Sebab kalau ia tisu dari sel kanser..ada banyak susulan yang perlu dibuat.

Pada temujanji kali kedua pada 7.9.2014, dr Razipah bagitau, analisis ke atas sampel tisu hari tu tidak dapat confirmkan sama ada kanser atau bukan, tapi memang ada sel yang abnormal...Doc cadangkan I terus buat operation untuk buang ketulan tu...kemudian barulah analisis secara menyeluruh boleh dibuat ke atas ketulan tu. Mulai masa tu, setiap kali lepas solat I amalkan surah al fiil seperti yang diberikan oleh Nekcik, iaitu baca 21 kali dan hembuskan ke tempat yang sakit. Thanks so much Nekcik !!

Jadi pada 17.9.2014, I menjalani operation tu...dengan keadaan bius satu badan, pada jam 9 pagi. Dari mula ditolak atas katil dari ward ke bilik pembedahan, mulut I terkumat kamit membaca doa rabbiyassir walatuassir...sampai lah tertidur akibat ubat bius. Thanks JM suruh akak amalkan doa ni !! Sedar sepenuhnya dari operation pada jam 11 pagi dan ditolak masuk ke wad. I pilih bilik berdua sebab ada lah geng waktu malam, masa tu bilik single penuh. CK datang pada waktu tengahari dengan emak I...sedey tengok dia seolah olah cuba memahami apa yang berlaku. Petang tu hubby temankan di wad sampai jam 9.45 malam sebelum dia balik. Walaupun duduk bilik berdua, tak ada geng pun...so layan tv, penat tengok tv I mengaji. Memang I berazam nak mengaji sebanyak yang mungkin sebab tu memang bawa al quran. Bagi yang tak bawa apa apa, jangan risau sebab ada disediakan sejadah, telekung dan al quran kat setiap drawer. Yang bagusnya, setiap kali azan dari surau hospital ni, memang dengar jelas di setiap wad...mungkin itu bezanya Pusrawi dengan hospital lain.

Satu malam je di wad...itu pun memberi keinsafan. Benarlah...ada sunnah Nabi mengatakan, gunakan masa sihat sebelum sakit, masa lapang sebelum sempit...

Apabila Dr Razipah datang melawat pada hari kedua di wad, dia bagitau lebih kurang besar  lump yang telah dikeluarkan iaitu 3 cm..

Gambar dari Google: breast lump... agaknya besar ni lah lump yang dikeluarkan dari my left breast tu..


Gambar dari Google...penyakit yang dikenali sebagai Fibroadenoma

Keluar dari wad pada 18.9.2014 dengan diberi MC selama 2 minggu. Selepas operation tu, tangan sebelah kiri memang tak boleh nak digerakkan sangat sebab akan terasa sakit pada left breast. Emak pun tak bagi gerakkan tangan kiri tu...takut bentan katanya. Selepas seminggu, iaitu pada 25.9.2014, temujanji dengan Dr Razipah, I bagitau yang terasa sakit pada bahagian operation. Doc tanggalkan tampalan dan terus gunakan jarum untuk sedut keluar cecair yang berkumpul di ruang kosong akibat lump yang telah dikeluarkan. Cecair tu yang menyebabkan rasa sakit tu. Selepas selesai, Doc review keputusan dari biopsi ke atas lump...dan keputusannya ialah Fibroadenoma & Fibrocystic disease. Syukur sangat ia bukannya breast cancer...tapi masa tu I sempat merenung diri...andainya keputusannya ialah breast cancer....????

Pengalaman ini sangat menginsafkan, memberi I banyak ruang untuk menginsafi diri dan dan merenung kembali qada dan qadar yang telah Allah tentukan. Terutamanya ingat  5 perkara sebelum datang 5 perkara...
Gambar Dari google...blog jaakecik, terima kasih

Sekali lagi terima kasih banyak banyak kenkawan yang mendoakan kesihatan I, I juga mendoakan kesemua kenkawan sentiasa dirahmati Allah sebagai balasan doa kalian. Thanks Lieyalatiff dear....akak sihat sekarang, alhamdulillah...

22 comments:

  1. Salam. Terima kasih kerana sudi berkongsi. Teru rasa insaf bila baca... :(

    ReplyDelete
  2. pengalaman saya di hospital walau pun hospital mahal, cantik tetapi bila berhari2 teringat rumah sendiri juga.Rozita cepat semoga sihat seperti sedia kala

    ReplyDelete
  3. get well soon rozita. Berbanyak berdoa semoga sihat sediakala. Insya Allah.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulilah Ita..berderai airmata nekcik bila baca entri Ita..sesungguhnya ayat ayat Allah itu adalah syifa...yakinlah..dengan kebesaranNya..tiada yg mustahil bagiNya andai DIA mahukan..kita berusaha DIA perkenankan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. just sharing...kawan nekcik buat selama 21 hari...hari ke 22 dia keluar macam jerawat nasi tu terus hilang...Allahuakbar
      Nekcik terbaca di internet...dia telah merawat kanser selama 27 tahun dengan menggunakan surah Al Fiil...insyaallah
      boleh lah diamalkan sebagai tambahan usaha.mudah2an Allah perkenan kesembuhanNya

      Delete
    2. Betul sangat Nekcik...pada masa tu, pergantungan sepenuhnya hanya kepada Allah. Thanks for sharing Nekcik..

      Delete
  5. Subhanallah. Alhamdulillah Kak Ita! Take care ye. Insha Allah lepas ni yang hepi2 pula datang melawat. Hihi.

    ReplyDelete
  6. terima kasih atas perkongsian pengalaman akak... terasa insaf membaca.... Take care akak... :D

    ReplyDelete
  7. Saya follow sini yer akak...suka bca akak tulis... :D

    ReplyDelete
  8. Subhanallah..JM baru nk baca entri ni..Alhamdulillah bukan breast cancer...cuma nak tahu apa puncanya leh jadi ketulan tu akak ehh..JM pun risau kalau melibatkan breast ni sbb tu setiap kali mandi mesti check ada ketulan ke tidak..Alhamdulillah...syukur kerana semua selamat..

    ReplyDelete
  9. akk nk tny sy nk check dekat pusrawi jugak..tp kos kt sne full smpi operate brp yer? risau jugak sbb sy dh check kt klinik biasa ada ketulan dlm 2 cm..anyway alhamdulillah akk dh selesai semuanya..

    ReplyDelete
  10. Alhamdullilah semuanya ok.

    Salam perkenalan. Jemput singgah blog saya http://alamwellness.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Salam kak. Tq sharing. Penambah semangat juga. Esok saya ke pusrawi.doktor yg sama juga sy akn jumpa.hope semuanya ok.
    kak ita boleh tau kos check 1 di purawi berapa dan operate berapa?slme akak di pusrawi?

    ReplyDelete
  12. Berapa anggaran kos keseluruhan? Saya mengalami masalah yg sama juga

    ReplyDelete
  13. As salam. Tq for info. Sangat membantu. :)

    ReplyDelete
  14. Tq atas perkongsian....tpi dia tak bius ker masa cucuk 3 jarum tu...takut nya nak pgi hospital..lump dah 2 cm..

    ReplyDelete
  15. Tq atas perkongsian....tpi dia tak bius ker masa cucuk 3 jarum tu...takut nya nak pgi hospital..lump dah 2 cm..

    ReplyDelete
  16. saya baru ke hospital semalam buat biopsi. doktor guna jarum untuk ambil sampel tisu. tapi yang keluar adalah cecair berwarna kuning. selepas itu, terus rasa hilang benjol pada payudara. dan doktor cakap saya jenis cyst cecair dan mungkin operate x perlu dijalankan

    ReplyDelete