MISS NUFFNANG

Monday, September 10, 2012

Stye, Chalazion ...?

Ni nak cerita tentang CK...

Masa 2 hari seblum raya hari tu, CK dah kena sengat ngan serangga masa di rumah nenek. Sengat tu kat atas bibir dia, tapi esok harinya nampak kelopak atas mata CK yang bengkak. The next day, I bawak dia gi jumpa doktor...general doctor lah. DR tu bagi ubat antihistamine tuk dimakan dan eyedrops. 
Gambar pada hari raya pertama


Selepas 4 hari ambik ubat ubat tu, still tak der perubahan. Masa tu kami dah ke rumah MIL kat Nilai. So, kami pergi pulak ke doktor yg kedua, still general doctor sebab kebetulan CK demam dan selesema. 


Ni gambar masa hari raya ke3


DR kedua ni kata, jgn bagi antihistamine tu lagi, tapi dia bg eyedrop yg lain pulak. Lepas beberapa hari tu, I tengok kelopak mata CK semakin bengkak. I stop ubat tu...dan I just biarkan aje. 

Beberapa hari lepas, I sapukan madu kat kelopak mata yg bengkak tu sebab terbaca di web, madu dah digunakan beratus tahun yg lalu utk mata. Still....selepas beberapa hari takder juga perubahan. 

Hati I dah mula cuak dah. Hari rabu minggu lepas, sepanjang malam I dok search pasal kelopak mata bengkak ni...sampaikan I sendiri tak cukup tidur. Hati runsing memikirkan mata CK nii..

Pastu, suddenly...I ambik keputusan nak cuti hari Jumaat sebab nak bawak CK jumpa pakar mata. Terus call hubby kat Kuching pasal keputusan I. Hubby balik dari Kuching Khamis malam, dan Jumaat tu sebelah pagi dia bolehlah ikut I bawak CK jumpa pakar. I search lagi nak dapatkan info pasal stye (ketumbit) ni...dan terjumpa pulak chalazion. 

Pagi Jumaat, kami cadang nak bawak CK ke hospital KPJ tawakkal kat KL. Sib baik call dulu, rupanya, doktor pakar mata ada operation dan tak terima pesakit tanpa appointment. So, I call pulak hospital KPJ Kajang. Ada 2 doktor pakar mata pagi tu.
Ni gambar pada hari jumpa pakar mata di KPJ Kajang. Kawasan bengkak dah mengecil tetapi, bonjol bengkak tu dah membesar 


Kami jumpa ngan Dr. B.  Bila dia tengok mata CK dan belek belek, dia kata this is chalazion. Oleh kerana dah besar saiz bengkak tu, tak der cara lain melainkan minor operation tuk keluarkan blockage tu. Yang tak bestnya...bila kami tanya pasal option lain, DR tu ingat kami takder duit kot. Terus dia cakap, you have medical insurance right ? Dalam hati I....geram betul, asal hospital swasta jer terus DR tanya pasal insurans. Tapi bila ingatkan itu aje option yg sesuai tuk keadaan CK, maka kami pun bersetuju supaya next wednesday, CK akan menjalani minor oprtn. 

Sayu rasa hati mengingatkan CK kena puasa 6 jam sebelum oprtn tu, masa oprtn ialah jam 12 tengahari. Semoga segalanya berjalan lancar dan Allah melindungi CK sepanjang oprtn tu...




31 comments:

  1. So maknanya bukan kerana sengat seranggalah. Kalau ketumbit biasa tak payah operation, buat cara petua org dulu-dulu Rozi guna duri pokok limau atau kektus buang nanahnya nanti dia kecut. Tapi kalau chalazion yg Rozi kata tu kakak tak tahu.

    Kakak doakan moga CK kuat dan kembali sembuh dgn cepat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takder cara lain kakzakie sebab bengkak tu dah besar, dan tak de mata. Kalau ada mata, bengkak tu macam ketumbit dan boleh pecah sendiri. Dr kena buat belahan 2mm dari sebelah dlm kelopak mata utk keluarkan blockage tu...
      Thanks kak

      Delete
  2. AMIN...SEMOGA SEGALANYA BERJALAN DGN LANCAR.
    MASIH CUTE WALAUPUN MATA BENGKAK

    ReplyDelete
  3. semoga ck kuat..dan cepat sembuh.
    kalau babitkan operation ni sy seriau tp kalau dah ini je cara nya kita doakan semoga semua berjalan lancar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun takut jugak ni sebenarnya. Dlm hati memang risau, harap harap semuanya ok. Thanks mamyharraz..

      Delete
  4. Didoakan semuanya berjalan lancar...kesian ck..be strong ye dear

    ReplyDelete
  5. saya pun kene sakit mata juga..
    sabar berubat akak yea..
    semoga cepat sembuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq PMDR...semoga akak pun cepat sembuh

      Delete
  6. LAAA kesiannye kak...mmg nampak besar kan ....hope mate CK dah okey....

    biase la tu kak, mmg prosedur dieorg kot mintak medical card sbb skrang ni kebanyakan org ade insurans....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul lieya...sib baik ada medical insurans. Memang wajib tuk anak anak skrang....

      Delete
  7. Tu pentingnya insurance zmn skrg ni......benda2 yg kita kdg2 nmpk remeh pn memerlukn operation n duit kn.....hrp ck dh sihat ye ita!

    ReplyDelete
  8. I've been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i'm happy
    to show that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I
    needed. I so much no doubt will make sure to don?
    t forget this site and give it a look regularly.


    Also visit my page bad credit payday loans

    ReplyDelete
  9. It's actually a nice and useful piece of information. I am happy that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

    Also visit my blog :: tarif percer coffre fort Abloy pas cher

    ReplyDelete
  10. Can I simply say what a comfort to discover somebody that actually understands
    what they're talking about over the internet. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important. More people ought to look at this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you most certainly have the gift.

    My webpage Tarif Coffre fort

    ReplyDelete
  11. This is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I've shared your site in my social networks!


    my blog :: recherche serrurier Muel

    ReplyDelete
  12. This is my first time go to see at here and i am actually pleassant to read all
    at single place.

    Feel free to surf to my web site: urgence serrurerie Reelax

    ReplyDelete
  13. I tend not to leave many responses, but I read a few of the remarks here "Stye, Chalazion ...?".

    I do have 2 questions for you if you do not mind. Could it be simply me or does it look like
    a few of the comments come across like they are coming
    from brain dead visitors? :-P And, if you are writing at other online sites,
    I would like to keep up with you. Would you list of every one of all your social community sites like
    your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?


    Feel free to surf to my webpage: tarif

    ReplyDelete
  14. I am actually happy to read this website posts which contains tons of helpful information, thanks for
    providing these statistics.

    Look into my webpage; 22 minutes ago

    ReplyDelete
  15. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

    I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

    Here is my webpage; poseur volet roulant fin de course pas cher

    ReplyDelete
  16. Thank you for the good writeup. It if truth be told used to be a amusement account it.
    Glance complicated to more added agreeable
    from you! By the way, how can we be in contact?


    Here is my web-site; Coffre Fort Bricard Serrurier

    ReplyDelete
  17. I'm not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check back later on
    and see if the problem still exists.

    Take a look at my web page coffre fort Fichet Bauche de Maison

    ReplyDelete
  18. Right here is the perfect webpage for everyone who hopes to find out about
    this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that
    I really would want to…HaHa). You definitely put a
    fresh spin on a subject that's been written about for years. Wonderful stuff, just wonderful!

    My blog post - recherche serrurier Bricard

    ReplyDelete
  19. My brother recommended I may like this web site. He was totally right.
    This post truly made my day. You cann't believe simply how much time I had spent for this information! Thanks!

    Here is my site Linkiamo - Mobile Member Profile - Vaughn Black

    ReplyDelete
  20. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
    I'll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Many thanks

    Stop by my site - dépanner coffre fort Hôtel

    ReplyDelete
  21. Fastidious respond in return of this difficulty with solid
    arguments and telling the whole thing about that.

    Here is my homepage :: serrurier

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete