MISS NUFFNANG

Wednesday, February 20, 2013

Land of the rising Sun: Japan-Osaka city (1)

Sambung cerita jalan jalan di Osaka pada hari kedua.

Day 2
Kami menapak tak jauh dari Osakako stn, lebih kurang 100m cam tu, barulah nampak Tempozan ferris wheel. Rupa-rupanya ia terlindung di sebalik bangunan, tulah sebabnya tak nampak dari subway stn tadi. Nak naik tempozan ferris wheel ni, tiket 700 Yen, tapi sebab ada Osaka pass maka kami naik free aje tapi CK kena bayar 700 yen tu sebab kanak kanak 4 thn ke atas kena bayaran spt adults.



Tempozan Ferris Wheel is located in Osaka, Japan, at Tempozan Harbor Village, next to Osaka Aquarium Kaiyukan, one of the largest aquariums in the world. The wheel has a height of 112.5 metres (369 ft) and diameter of 100 metres (330 ft). It was once the largest ferris wheel between 1997-1999.
Tempozan Ferris Wheel opened to the public on July 12, 1997. During the 17-minute ride (¥700), it offers a view of Osaka Bay and surrounding areas, such as Mount Ikoma to the east, Akashi Kaikyō Bridge to the west, Kansai International Airport to the south, and Rokko Mountains to the north.
The wheel has colored lights that provide a weather forecast for the next day. Orange lights indicate a sunny day, green lights a cloudy day and blue lights indicate rain. Tempozan Ferris Wheel offers great panoramic views of Osaka Bay both day and night.It can be accessed from Osaka-ko Station on the Chuo Line of Osaka's metro.~ Google


Gaya budak sedang mengantuk  di dalam ferris wheel...

View Osaka aquarium dari dlm ferris wheel...



View osaka bay dari dlm ferris wheel..



Rasa puas dapat menikmati pemandangan di sekitar osaka bay...namun rasa gayat tetap ada sebab tersangatlah tingginya ferris wheel ni....

Sebenarnya plan awal ke sini supaya boleh naik ferris wheel ni, pastu nak naik cruise di Santa Beth pusing pusing keliling Osaka bay. Tapi staff kat tourist info center dah bagitau yg cruise service ni takde hari tu (tak tanya pulak nape). So, selepas turun dari feris wheel ni, kami masuk ke Tempozan marketplace, untuk cari tempat solat dan ronda ronda. Dalam marketplace ni, kami terjumpa kedai makanan halal turki. Oleh sebab kami masih kenyang dan kedai ni pun hanya tawarkan buffet jer, maka tak jadilah kami singgah untuk minum minum jer...


Dah terlena dah CK...Tak sia sia kami bawak stroller ni..

Dalam tempozan marketplace nih, cam shopping complex lah...

Kedai makanan turki dalam tempozan marketplace...

Kami sangat kagum dgn semua kedai mkn di Jepun  ni, semua kedai akan display
makanan di hdpn kedai mereka. Nampak sangat sedap, sangat cantik...

Selepas selesai solat dan ronda ronda dlm marketplace ni, kami keluar untuk ke Osaka Aquarium Kaiyukan pulak. Tak de plan nak masuk ke dalam aquarium ni, kami hanya pusing pusing utk bergambar je. Sesiapa yg nak masuk ke aquarium ni, tiket masuk 2000 yen, jika tunjukkan kupon diskaun yg kita ada, dapatlah diskaun kalau tak salah 200 yen kot.







Dari entrance Osaka aquarium masih nampak tempozan ferris wheel tuu...










Sekitar tempozan ferris wheel...


On the way ke Osakako stn, terjumpa souvenir shop yg siap tulis ayat kat atas tu.
Ni mesti pelajar melayu kat sana yg tolong translate kot !!!

Selesai bergambar, kami berpatah balik ke Osakako stn. dan ambik subway chuo line semula untuk ke Hommachi stn. Dari situ, kami tukar subway pulak,ambik Midousuji line untuk ke Umeda stn. Umeda stn ialah satu station yg besar dan bersambungan dgn Osaka station.


Sampai di Umeda stn., sekali lagi kami melilau sambil pegang map, nak cari dimanakah tempat left luggage yg kami tinggalkan semua beg kami pagi tadi. Sebenarnya tak lah susah nak mencarinya, cuma disebabkan kita tak familiar...tu yang nmpak cam payah jer. Sekali lagi...jgn malu malu tanyalah sesiapa shj terutama subway officer ye...


Waktu tu dalam jam 6 petang (maghrib masuk 5.30 ptg), kira waktu sesak jugak org balik kerja. Namun kami buat selamba jer bawak segala beg naik subway. 
Sebenarnya pemandangan org bawak beg besar beroda naik subway ni boleh dilihat dimana mana saja kat Osaka ni...Diaorg suka bawak beg besar. Mula mula kami yang kehairanan bila tengok cam tu...Rupa rupanya, diaorg bawak beg besar sebab, misalnya lepas habis kerja nak ke gymn ke main tennis ke...apa apa lah.., so diaorg bawak siap siap baju persalinan supaya tak perlu balik rumah...Ohhh cam tu ek !!

Kami naik subway Midousuji line semula untuk ke hotel kami iaitu Shin-osaka Sunny stone hotel, yang terletak lebih kurang 5 min jln kaki dari Nishinakajima minamigata stn. Keluar dari station nih, I tanya org mana hotel tersebut. (sebenarnya dari google map, dah tau kedudukan hotel, cuma nak confirm lagi, tu yang tanya org..). Org tu dgn bersusah payah ajak kami lintas jln sampai kat satu simpang, dia tunjukkan jln lurus ke hotel. Pastu, kami jalanlah terus...tapi dlm hati dah berdetik...nape jauh sgt hotel nih, dlm map dekat jer dr subway station tadi. I tanya pulak sorang lagi perempuan yg kebetulan melintasi kami. Dlm japanese, dia mintak kami ikut dia pulak. Dia tunjukkan jalan sampai ke depan hotel...Ish ish ish..


Selesai urusan check-in, kami masuk ke bilik. Alahai.... biliknya lebih kecik dari hotel Best Western Kansai. Lepas mandikan CK, kami decide nak keluar semula mencari kedai family mart (cam 7E tu). Dari hotel tu, ada 2 kedai family mart yg kami jumpa sepnjg jalan lurus menuju ke subway stn yg kami turun tadi. So, sebenarnya, keluar aje dari subway stn tadi, kami sepatutnya melintas jalan ke sebelah kiri yg ada family mart, pastu ambik jln di sebelah family mart tu dan jln terus smpai ke hotel....hehehe...Tak pe, pg esok senang kami nak keluar.

Budak kecik ni seronok tengok banyak vending machine merata tempat..


Day 3
Hari ke 3 ni, kami plan at least nak ke 4 tempat tumpuan utama pelancong kalau datang ke Osaka. Dan jugak dapat cover semula modal beli osaka pass 2700 yen sorang tu. 
Kami keluar jam 9 pg, cuaca mendung dan hujan rintik rintik. Maka terpaksalah beli payung sebab takut kalau hujan menjadi semakin lebat. 


Memula, kami ke Osaka museum of history. Turun di Tanimachi 4 chome station, exit#9, lebih dekat untuk ke sini, tak lah menapak jauh. Masuk ke sini jugak free dgn menggunakan osaka pass kami.


Sebaik keluar dari exit 9 station, ternampaklah map ni...



Unik entrace ke osaka museum of history ni...



Sebelum sampai ke entrance museum..

Osaka museum of history (fees 600 yen) ni banyak menunjukkan sejarah osaka. Kami sekejap aje di sini, sebab hanya tingkat 8 dan 7 jer yg menarik minat kami sebab berkaitan dgn sejarah dolu dolu. Tingkat 6 dan 5, sejarah moden osaka. (kita dibawa naik ke tingkat 8 dulu, pastu turun setingkat demi setingkat).


Dalam museum..



Dalam museum..

Dari museum ni, kami keluar menapak ke Osaka castle pulak. Walaupun castle tu nampak dari museum, tapi...semput gak nak sampai ke situ.
On the way ke osaka castle, kami terserempak dgn 2 kartun tengah shooting. Kebetulan pulak, setiap pagi kartun tu CK lihat kat tv di bilik hotel...


Semasa kami lalui kawasan park menuju ke osaka castle, ada sorang perempuan jepun ni ,
suruh kami pergi dekat kartun ni dan bergambar.
Dan dia cakap jepun dgn krew kat situ supaya benarkan CK bergambar...hehehe..baik hati diaorg ni..




Osaka castle park...



Dari park, kami melalui jambatan ni ke osaka castle..


Bangunan osaka museum of history dilihat dari osaka castle park..






Ada sorang pakcik ni, bagi kuaci kat org ramai utk diberi kepada merpati ni.

Osaka castle...
 Fees masuk ke osaka castle ialah 600 yen (free lagi utk osaka pass). Di dalamnya banyak sejarah pasal maharaja jepun dolu dolu dari pelbagai era...Kami tak lama di dlm ni sebab takut hujan, kebetulan pulak cuaca mendung dan kami belum lunch lagi.









Sedang menuju ke bangku bangku yang ada utk mencari port utk lunch...


Selepas lunch di osaka castle park, kami pun merangka plan ke destinasi seterusnya. Hubby cadangkan kami ke Tennoji zoo dahulu sebab CK suka haiwan. Ok jer sebab ada kupon masuk free ke situ.

Dari osaka castle park, kami menapak menuju ke Morinomiya stn. Agak jauh jugak...tapi oleh kerana cuaca yg redup dan persekitaran yg cantik, maka kami tak rasa letih.


Benda ni ada kat luar kedai yg jual aiskrim. Memula kami memang tak belikan utk CK. Last day selepas dpt info dari ex-student hubby yg  belajar kat Kobe, baru tau yg aiskrim ni boleh dimakan





















Ni kalau musim bunga , sure cantikkk nih...

Sebelum smpai kat subway stn, kami terserempak dgn sorng pompuan ni yg berhentikan basikalnya dan bagi kucing terbiar makan. Patutlah kucing terbiar kat sini gumuk gumuk...



Comei kucing terbiar ni....sedang menjamu selera...
Rasanya cukup sampai sini, penat dah tangan menaip. Nanti sambung lagi, ada 3 tempat yg kami pergi pada hari ke 3 ni...



19 comments:

  1. Wah mama. Cantik pemandangan. Tak sia-sia baba edit.

    ReplyDelete
  2. Tgk pemandangan yg cantik2 tu buat tak tahan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...kumpul duit sisR. Hujung tahun ni boleh pi dah...

      Delete
  3. terkenang kenangan dekat osaka, masa tourist pass hilang, dekat depat osaka aquarium tulah jumpa balik, huhu..jauh kan dari museum ke osaka castle, keluar habis peluh jantan masa sampai, ahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestkan orga ...osaka yang moden dan sangat bersih..

      Delete
  4. teruja lieya kak ita...nak pegi ntah bile kan so dpt tumpang bace cite n tgk pic akak pun dah cukup baik dah eheheeheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...ada rezeki, lieya tentu sampai jugak ke Japan..

      Delete
  5. Bestnya gi Osaka........beruntung sikenit tu! CK nmpk happy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lebih suka Kyoto dari Osaka kak ani.
      Rezeki sikenit tu kak...kami pon dapat tumpang. Memang CK sgt happy kat sana, tak de buat karenah langsung..

      Delete
  6. kak ita,

    sy xigtlah apa nama bangunan sebelah osaka castle tu? sy snap gmbr tp xigt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry dear....Yang akak tau bangunan osaka museum tu, pass tu cross the road ialah osaka castle park and osaka castle

      Delete
  7. Assalam..nak tanye bape badjet akak p jepon yer? N akak p pakai tourguide ke backpacking je?tringin nk p sne tp badjet sipot je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam RR. Akak pi japan tu badget ciput jer. Kami backpack tak guna tourguide. Nanti akak buat entry pasal badget ke sana ek. Murah aje...memang macam tak percaya jer...

      Delete
  8. salam kak rozita

    sy plan nk g Osaka,kyoto, nara march ni sbb last minute plan xde idea. nk mintak jasa baik akak (tetibe stranger mintak tolong) sy nk tgk itinerary akak boleh? sekali dengan budget kot2 bleh email kat saya. deqyagarner@gmail.com kalau xkeberatan lah. maaf ganggu

    ReplyDelete
  9. Salam sis,
    Sy nk ke Osaka pd 15/4/2014 ni so sy nk mint a jasa baik sis tlg suggest tempat yg menarik, penginapan yg murah, a pa yg perlu di bawa Dan budget dlm berapa?

    ReplyDelete
  10. As-salam,
    nak tanya..mcm mana nak dptkan osaka pass tu?boleh guna brp hari?

    ReplyDelete