MISS NUFFNANG

Friday, January 6, 2012

Pernah Tak Basuh Mesin Basuh ?

Apa punya soalan laaa.. 


I tau laaa kita semua pakai mesin basuh, pastu kita lap lap permukaan mesin basuh tu agar tak berhabuk. Pastu kita kadang kadang bukak filter untuk buang habuk atau kotoran (terutama sisa tisu). Tapi pernah tak kita basuh bahagian dalam mesin basuh tuu? 




Hah ! Sure tak pernah kot ! Sama cam I la.. Ni bukan nak promote apa apa tau..hanya sekadar berkongsi pengalaman. I pun bukan member Cosway..




Last Friday, kawan I perkenalkan sabun Cosway untuk mencuci mesin basuh nih. Harga sekotak rm8.20 jer dan ada 2 peket kat dalam nya. Sekali pakai 1 peket jerr...
  


Oleh kerana mesin I jenis auto punya, so I letak satu towel dan on kan mesin. Pas air dah mula masuk ke dalam mesin, I keluarkan towel tu, curah masuk sepeket sabun tu dan biar je mesin buat kerja sampailah mesin tu stop dalam 35 minit lepas tu.



Ni sabunnya...
Arahannya...

 I curi curi bukak mesin tu nak intai the cleaning process...
Warna air pada mula mesin berputar... semakin lama semakin keruh


Wahhh kotor betul airnya. Entah dari mana datang semua kotoran tuuu...

Air dalam mesin basuh selepas 20 minit mesin berputar...kotoran hitam jelas nampak

Kotoran yang tinggal pada mesin basuh selepas habis cucian... lap je kotoran tu dengan tisu sementara masih basah. Kalau tidak, ia melekat pada mesin

Patut la kenkadang pada t-shirt yang dah dibasuh nampak macam ada habuk habuk kotor. Rupanya datang dari keliling bhgn dalam mesin basuh tu. Kotoran tu merupakan dari sabun, habuk, dan kotoran yang berkumpul di keliling bahagian dalam mesin basuh. So, double  thumbs up untuk produk ni, caya lah..bersih mesin basuh I dikerjakannya.




So, kalau ada kenkawan yang nak cuba, carilah di kedai cosway ye...



16 comments:

  1. oooo patut le,kdg2 baju ada kesan kotor...tak pernah terfikir nak cuci mesin basuh before...thnks infonya..nanti nak cari kat kedai cosway

    ReplyDelete
  2. oh....baru tahu! Rupanya mesin basuh pun akan berdaki juga ekk....tq 4 d info, Ita..... :))))

    ReplyDelete
  3. Pernah guna dulu produk ni. Bila dh abis i tak beli lagi. Bkn tak bagus tp napa ntah tak terbeli. Hmmm.....kena beli n guna semula produk ni. TQ

    ReplyDelete
  4. kak ita.. saya pernah basuh mesin basuh coz ada function tulis tub cleaning.. tapi sgt la lama nk tunggu dia habis basuh.. takde letak apa2 sabun pun.. lepas ni leh try guna produk cosway ni lak.. lagipun stokisnyer dekat sgt ngan umah.. thanks for sharing yer..

    ReplyDelete
  5. kasihredha..

    Kita berkongsi pengalaman ye kak.. sila lah cuba produk tuuu..

    ReplyDelete
  6. Ibuhani...

    Sama sama kita kongsi apa yang baik ye kak.

    ReplyDelete
  7. hannahsarah...

    Ohhh U pernah pakai produk ni ye... Kat kotak tu cadangkan sebulan sekali buat process ni, tapi tak pe lah, atleast u pernah guna gak. Macam I yang tak pernah guna, mesin berdaki habis mesin basuh tu

    ReplyDelete
  8. Liza Hashim..

    Cuba la liza, sure memuaskan hati punya, erk...macam iklan la pulak hehehe...

    ReplyDelete
  9. tak pernah basuh mesin basuh...hehhee..nnti nak cuba jugaklah...terima kasih ya, brkongsi info..

    ReplyDelete
  10. Tau mesin bleh cuci,,, tp x tau caranya mcmne..tq bg info

    ReplyDelete
  11. Tahuuu. Tapiiii. proses ni guna air yg banyak.
    Setahun skali boleh laaa

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Selamat sejahtera,Tuan/Puan.Syarikat perniagaan John ada tolong tuan/puan mencuci tong mesin basuh tetapi kena ada bayaran.kami akan buka semua benda Dan ambilkan tong keluar untuk basuh.inilah fb page syarikat perniagaan John
    https://www.facebook.com/pages/Syarikat-Perniagaan-John/465084876907512
    Tuan/puan boleh tengok gambar tong mesin basuh sebelum cuci Dan selepas cuci di page fb tersebut.Harap tuan/puan akan melayari syarikat kami di page tersebut Dan tolong likekan pages sekali.Kalau ingin kami cuci boleh fb kami kat page tersebut juga.Terima Kasih

    ReplyDelete
  14. Blh guna tp xleh cuci 100%..kena bukak dlm keluarkan drum cuci lg byk kotoran

    ReplyDelete
  15. Blh guna tp xleh cuci 100%..kena bukak dlm keluarkan drum cuci lg byk kotoran

    ReplyDelete