MISS NUFFNANG

Sunday, August 21, 2011

Jeli Dan Sos Kastard

Salam ramadhan...

Semalam, i buat dessert untuk juadah berbuka. Simple je....agar agar perisa strawberi dengan sos kastard.

I letak sebiji anggur di atas jeli tu...





Close up sikit....


Agar agar tu, i pakai yang ready mix punye jenama Nona, tinggal tambah air dan didihkan jer.
Sos kastard plak, i pakai resepi mak kawan i.
Sos kastard:
Susu cair 1 tin
Tepung kastard 1 sudu kecil
Esen vanila 1 sudu kecil
Koktel buah buahan (ikut suka berapa banyak nak letak)

Campuran susu cair, tepung kastard dan esen vanila sehingga sebati. Kalau nak lebih manis, boleh tambah gula.Panas kan sehingga susu mendidih. Masukkan buah buahan , kacau sebentar dan tutup api.
Tuangkan kedalam bekas yang berisi jeli tadi.Sejukkan dlam peti ais.


Jeli dan sos kastard ni sedap dimakan kalau sos tu sejuk dari peti ais.

No comments:

Post a Comment