MISS NUFFNANG

Monday, September 24, 2012

Rebung dan Madu Orang Asli

Ni gambar bulan Jun yang lepas. Masa ni I dan colleaques kena ambil sample tumbuhan utk practical pelajar di Cameron Highlands. I malas nak naik bas kolej, so ajak hubby gi sekali. On the way turun dari CH, kami ikut jalan ke Tapah, banyaklah nampak gerai gerai orang asli menjual macam macam hasil hutan. Tapi bila tanya pasal petai yang diaorng jual kenapa mahal sangat, diaorng cakap petai tu ambik dari Tapah !!! Pulak !! Patutlah jadi mahal reganya... Anyway, kami bukannya aim nak beli petai, tapi kami nak beli rebung dan madu lebah..

Kakak penjual org asli ni tolong buang kulit luar rebung tu supaya senang bila nak mencincangnya nanti..

Selonggok rebung tu rm10. Madu lebah pun sebotol rm10. Yang madu warna putih tu  madu lukut..

Turut dijual akar tongkat ali...

Kena menawar jugak harganya. Gerai ni yg ke3 kami singgah, harga sebotol madu mulai dari rm24 sebotol..

Kami beli dua longgok je rebung ni sebab sangkakan dah banyak kot.
Bila mak I tengok....dia kata nape lah beli sikit sangat...beli jauh jauh tu. Hehehe...anak mak ni tak arif bab bab tu mak !!

Rebung tu mak I akan cincang kecik kecik. Peram dgn air dari nasik yg ditanak, ditambah sedikit garam. Rebung tu diperam beberapa hari...utk dijadikan rebung pekasam... 

Uiii sedap weh masak lemak cili api rebung dgn daging ke, tulang ke, perut ke....



8 comments:

  1. akak pun suka singgah beli kat gerai2 org asli ni.
    Beli petai dan orkid hutan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu saya selalu singgah utk beli pokok tanduk rusa.

      Delete
  2. Tongkat ali tu kakak ingatkan ular tau Rozi hihi... Kelabu mata kakak nie.

    Rebung masak dgn perut pun sedap kan..

    ReplyDelete
  3. Raya hari tu ada naik CH..sue pun ada jugak singgah kat garai org asli beli petai dgn rebung. Sampai rumah bagi mak yg handlekan rebung tu..pastu buat masak lemak cili api dgn daging tetel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapnya rebung masak ngan daging tetel tu Sue...

      Delete
  4. Rebung tu masak cili api dgn daging salai........pergh!!! Mak mentua lalu pn x sedar tau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhh....memang sedap tu kak ani !

      Delete