MISS NUFFNANG

Monday, February 10, 2014

Selamat Kembali ke Tanah Air Tercinta...

Alhamdulillah...percutian kami ke Tanah Jawa berakhir sudah. Kami tiba di LCCT hari Sabtu 8.2.2014, jam 10.30 malam. Hampir 90% itinerary telah berjaya dicapai...OK lah tu kami yang rangka untuk kami jugak..kannnn.

Ringkasan trip ini yang mengambil masa 8 hari dan 7 malam...

Jakarta

Kami bermalam 2 malam di Jakarta  iaitu

  •  1 malam di MaxOne Hotel, Sabang. Hotel ni sangat dekat dengan stasiun keretapi Gambir iaitu tak sampai 10 min dengan teksi.(Menginap di sini sebaik sampai di Jakarta, sebelum bertolak ke Jogjakarta)
  • 1 malam di Neo Mangga Dua Hotel, Mangga Dua Square. Lokasinya berdepan dengan WTC Mangga Dua dan sangat dekat dengan DuFan Ancol, iaitu 10 minit teksi. Dan jugak dekat dgn airport Soekarno-Hatta.(Menginap di sini sehari sebelum balik ke KL)


Jogjakarta

Kami bermalam 3 malam di Jogjakarta iaitu 

  • di Gloria Amanda Hotel. Sangat dekat dengan stasiun keretapi tugu Yogyakarta. Sangat dekat dengan Jalan Malioboro ...150m jalan kaki saja.



Bandung

Kami bermalam 2 malam Bandung iaitu 

  • di Guntur Hotel, Bandung. Sangat dekat dengan stasiun keretapi Bandung. Sangat dekat dengan cawangan Kartika Sari, kami jalan kaki 5 minit ke situ. Sangat dekat dengan Pasar Baru, kami jalan kaki tak sampai 10 minit dengan menaiki jejantas menyeberangi rel keretapi dan terus sampai Pasar Baru.




Semua hotel telah ditempah melalui booking.com 2 minggu sebelum berangkat.


Ni dalam train Argo Dwipangga dari Jakarta ke Jogjakarta....selesa, lapang dan bersih...

Tiket keretapi telah ditempah secara online di http://en.tiket.com. iaitu
1. Eksekutif coach Argo Dwipangga Jakarta-> Jogjakarta (~544 km, perjalanan ambil masa 7.5 jam)
2. Eksekutif coach Lodaya Pagi Jogjakarta -> Bandung ( ~341 km, perjalanan ambil masa 8 jam)
3. Eksekutif coach Argo Parahyangan Bandung -> Jakarta (~148 km, perjalanan ambil masa 3 jam)


Pemandangan cantik ni dapat dilihat dari keretapi. di sepanjang perjalanan..Sawah di tanam secara teres.
Sama seperti di Tegallang, Bali.

Senang beli tiket secara online....macam beli tiket airasia juga. Kami guna kad kredit untuk buat pembayaran. Oleh kerana kami travel bersama anak kecil, maka semua perjalanan keretapi ialah pada siang hari. Memang agak rugi masa di situ tetapi hubby kata tak apalah daripada kami sampai di Jogjakarta atau Bandung pada jam 3 atau 4 pagi...lagilah haru !!! So ...untuk orang orang bujang atau travel tanpa anak kecil, lebih baik travel dengan train pada waktu malam kannnnn.....

Nanti I akan buat entrynya ya bapak ibuuu...lagi capekkkk sih !!



Ni...moment yang paling mahal sekali. Sehabis pertunjukkan ikan lumba lumba di Ocean Samudera, Ancol, Jakarta. Ikan lumba lumba datang dan mencium CK....Di belakang I ialah trainer dolphins tuuu..

Terima kasih kepada rakan bloggers yg bagi info berguna seperti en. Mie, Zila, Farikica, John, Nek Chik dan lain lain. Info korang semua membantu perjalanan kami.


15 comments:

  1. Salam Kak Ita,

    Gambar dolphin memang marvelous! Payah nak dapat tu...lama ya menjelajah Tanah Jawa...seronok eh...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa...lama dan memang memenatkan Farikica...

      Delete
  2. Pemandangan dari kereta api memang cantik, tapi yang tahan duduk berjam-jam tu...

    Dolphin tu ada bau hanyair macam ikan-ikan lain tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..memang betul tu en.mie. Husband saya siap bw laptop nak siapkan kerja ofis sepanjang journey dgn train.
      Dolphin kan mamalia...dia xbau hanyir mcm ikan

      Delete
  3. Alhamdulillah...selamat sampai ke tanahair. Tak sabar tunggu entry tanah jawa pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maizatul pun dah balik dari jepun ke?sure seronok sejuk kannn..
      Tak taulah berapa lama nak habis entry tanah jawa niiii...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Flight saya 28/2 jumaat ni kak ita. Flight jam 1 pagi. Doakan semoga semua berjalan lancar ya. Entry kak ita memudahkan research saya. Tqsm :)

      Delete
  4. Kak Ita..welcome back...tak per 90% tu dh kira complete...bestnya...sekejap je masa berlalu..dah balik rupnya...ikan dolphin...besarnya..mmg best moment betul tu...mesti best CK tu heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa...trip ni memang fenat tapi puas hati aaaaa...
      Dolphin tu kira macam highlight trip kami ni jm...

      Delete
  5. ye la kak ...bersih betul train die kan...kemas n cantik..selesa betul....perjalanan yg lame pun takpe org kate heheehehe....

    betul2 sweet tgk pic dolphin ngan ck tu kak..jinak betul hah....teruja tgk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang selesa dlm train dia. Hubby akak siap bw laptop utk siapkan kerja ofis.
      Sweet kannnn gambar dolphin tuuu...

      Delete
  6. selamat kembali buk setelah berlibur liburan...harap harap banyak lagi barang barang yg tinggal di malioboro untuk pengunjung lain ya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...jgn risau bnyk lagi barang kat malioboro tu nekcik...

      Delete
  7. Assalamualaikum wr wb.
    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Selain pakej wisata Jogja kami juga melayani pakej wisata luar kota jogja, seperti Dieng, Bali, Lombok, Karimunjawa dan lain sebagainya. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika berminat dapat hubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh paket wisata dari kami:
    Jogja 5D4N Tour + Dieng
    Objectives:
    Dieng Tour: Candi Arjuna, Sikidang Crater, Dieng Plateau Theater, Telaga Warna,
    Jogja Tour: Parangtritis Beach, Borobudur, Merapi (lava tour), Kraton, Tamansari, Kotagede, Prambanan,

    The first day
    11:30 roundtrip airport
    13:00 - 14:00 go to local restaurant
    14.00 – 15.00 lunch
    15.00 – 17.00 go to Parangtritis Beach
    17.00 – 18.00 Parangtritis Beach
    18.00 – 19.00 go to local restaurant
    19.00 – 20.00 Dinner
    20.00 Drop hotel
    Second Two

    09:00 – 11.00 Go to Borobudur
    11.00 – 12.30 Borobudur
    12.30 – 13.30 go to local restaurant
    13.30 – 14.30 lunch
    14.30 – 15.30 go to merapi lava tour
    15.30 – 17.30 merapi lava tour
    17.30 – 18.30 go to local restaurant
    18.30 – 19.30 dinner
    19.30 drop hotel

    Third day
    09.30 – 10.00 go to Kraton
    10.00 – 11.00 Kraton
    11.00 – 11.30 go to Tamansari
    11.30 – 12.00 Tamansari
    12.00 – 13.00 go to local restaurant
    13.00 – 14.00 lunch
    14.00 – 15.00 go to Prambanan
    15.00 – 16.00 Prambanan
    16.00 – 17.00 go to Kotagede
    17.00 – 18.00 kotagede
    18.00 – 19.00 go to local restaurant
    19.00 – 20.00 dinner
    20.00 drop hotel

    Fourth day
    08.00 – 12.00 go to Dieng
    12.00 – 16.00 Dieng Tour
    16.00 – 20.00 go to local restaurant
    20.00 – 21.00 dinner
    21.00 drop hotel

    Fifth day
    Tba – drop airport

    The price includes:

    • Private / Bus
    • Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
    • 3-star Hotels in Yogyakarta
    • Breakfast in hotel
    • Dinner & lunch at local restaurant
    • Guide
    • Entrance tickets listed in itinerary
    • Parking of vehicles
    • Insurance
    • Mineral water

    The price excludes:
    • Flight Tickets
    • Personal expenses
    • Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
    • Tips for guide and driver

    * Price does not apply to peek season and high season

    Price: RM 575

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih
    Wassalamualaikum wr wb

    ReplyDelete