MISS NUFFNANG

Tuesday, February 25, 2014

Tanah Jawa Trip: From Jakarta To Jogjakarta

Day 1

Kami bertolak dari LCCT ke Jakarta pada jam 6.50 petang. Penerbangan ambil masa 2 jam dan tiba di Jakarta pada jam 8.00 malam waktu sana (lewat sejam dari Malaysia). Kami bergerak cepat je sebab tak nak terperangkap dalam kelompok orang ramai, nanti akan jadi lambat di kaunter imigresen. Jadi, cepat jer semua urusan selesai. Tau tau lepas ambik beg ...dah pun keluar dari terminal building. Berdasarkan info dari en. Mie dan bertanyakan pak guard kat pintu keluar tu, kami dapat mencari lokasi teksi iaitu di jalur 2 (lorong 2 lah tu kannnn..). Sebaik sampai di jalur 2 dua, berkerumun orang menanya kami mau ke mana. Kami cuma senyum je sambil mata melilau mencari teksi Bluebird iaitu teksi kerajaan yang pakai meter. Entah macam mana...I terus je berjalan ke sebelah kiri...dan tetiba mata I ternampak teksi Bluebird. Kebetulan masa tu tak ada orang yang menunggu teksi di situ... Alhamdulillah...terus masuk teksi dan menuju ke hotel MaxOne Hotel, Sabang. Jarak hotel lebih 30 km dari airport, dan tambang ikut meter ialah Rp 132 ribu (~ RM 35). Sepatutnya murah lagi tapi sebab sebelum tu, hubby mintak pemandu teksi tu cari lokasi Hard Rock Cafe Jakarta dulu sebelum ke hotel. Kira ok lah tambang tu...Masa kami pergi, tukaran duit ialah pada kadar Rp 1 juta = RM 270... memang murah giler kadar tu...Sebab dulu masa kami ke Bali, tukaran duit ialah  Rp 1 juta = RM 350 !!! Haaa...jauh beza kannn !


Masa check-in di hotel, dah siap-siap bagitau receptionist untuk panggil teksi esok pagi jam 6.30 pg. Oleh kerana train kami ke Jogjakarta bertolak jam 8 pagi, bermakna haruslah kami tiba di stesen Gambir sebelum jam 7 pagi.

Hubby sempat merayau di luar hotel sambil ambik ambik gambar sementara I menyiapkan CK untuk tidur. 

Hotel kami duduk untuk 1 malam je..
Day 2

Jam 6.30 pagi kami dah terpacak di lobby hotel untuk check-out. Sekejap aje menunggu, pak guard datang bagitau yang teksi dah ada.



Muka ceria bergambar di pintu lift hotel..

Tak sampai 10 min naik teksi, dah sampai di stesen keretapi Gambir..Tambang teksi Rp 9000 (rm2.70). 
Kagum sekejap kami melihat stesen Gambir ni ...dah ala ala stesen keretapi kuala lumpur...sibuk betul tapi suasananya bersih dan semuanya nampak teratur.



Kena cari kaunter tertulis LOKET tu untuk tukar print out copy dengan tiket keretapi

Haaaa...ni dia tiket keretapinya. Kami naik keretapi ekspres Argo Dwipangga tujuan ke Jogjakarta

Kena melalui entrance ni...dan tunjukkan tiket keretapi bersama passport ye...

Aktiviti CK dalam keretapi...mewarna buku. Kami saja letak beg besar di situ supaya bila CK tidur,
tak lah sampai tergolek ke bawah..

Keretapi eksekutif coach dari Jakarta ke Jogjakarta ...Tapi seat penuh. Kalau ada seat kosong, bermakna penumpang tu naik dari stesen berikutnya. Train ni hanya berhenti di 4 stesen sahaja (kalau tak silap lah..)

CK dah keboringan....
Sekejap sekejap adanya pelayan datang menjual pelbagai makanan dan minuman...ok jugak tu kannn !!

I habiskan masa dalam train dengan membaca novel The Wedding Breaker....hehee....

Akhirnya selepas 7 jam perjalanan, kami pun sampai di Jogjakarta.



Sampai di Stesen Keretapi Jogjakarta..jam 3.40 petang

Jarak stesen keretapi dari hotel dalam 1 km jer....tapi pemandu teksi minta tambang Rp 60 ribu (rm 14) sebab terpaksa berpusing mengelilingi stesen keretapi tu dulu.  Kepenatan punya pasal...kami oke je dengan tambang tu, asalkan boleh sampai ke hotel.

Gloria Amanda Hotel...hotel ni agak terpencil tapi sangat dekat dengan jalan Malioboro 


Selepas mandi, solat dan minum petang, kami keluar berjalan ke jalan Malioboro. Kebetulan, hujan turun pulak, maka kami semua memakai baju hujan...


Orang ramai sebab semua nak berteduh dari hujan. Ni di kaki lima kedai kedai di jalan Malioboro





Jalan Malioboro, Jogjakarta

Jepit khas Jogja ni sebenarnya ialah selipar 



Kami sempat ronda ronda keliling kota Jogja dengan menaiki kereta kuda...Rp 50 ribu harganya. Pak supir kereta kuda tu bawa kami putar putar dan berhenti di satu kedai yang special dengan oleh oleh khas Jogja iaitu sejenis kuih yang dipanggil bakpia. Kat sini banyak jenis bakpia, dan diberi nombor sbg identiti setiap bakpia...


Kami singgah dan beli bakpia 99

Sekotak Rp 22 ribu...yang jenis ni boleh tahan 10 hari..



Bakpia...ni yang rasa durian






Hujan renyai renyai...Banyak kereta kuda ni menanti pelancong..

Lebih naik kereta kuda dan beli bakpia, pak supir kereta kuda tu nak hantar kami ke jalan Malioboro semula tapi kami tak nak dan minta dia hantar ke hotel terus. 

Semua dah keletihan... esoknya ada pak supir menunggu untuk membawa kami ke Borobudur...wah lega rasanya sebab ada supir !! Tapi .... ada cerita suspen menunggu kami rupa-rupanya....


12 comments:

  1. 7 jam akak...aduhh..kematu montot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...kalau 7 jam tu memang naik flight kl-sydney kot...tapi kalau dalam flight memang kematu bontot jm, tapi dalam train best sebab boleh berjalan jalan ke sana ke mari, legroom pun jauh lebih luas dari airasia X..., pemandangan pun cantikkkk kihkihkih...

      Delete
  2. Masa saya sampai Cengkareng airport, waktu dah hampir 12 mlm, jadi terpaksa ambik kereta sapu. Teksi dah agak kurang dan yang menunggu pulak agak ramai...

    Senang betul sbb dah beli tiket online kan, cuma tukar je, tak risau kehabisan tiket...

    Kalau di Bandung ada lumpia, kat sini bakpia pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuuu lah...thanks info en.mie. Beli tiket online tu memang memudahkan kita...

      Delete
  3. aduh hai...7 jam perjalanan...kematu kalau akak dek nun...pape pon tempat sgt menarik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..kalau duduk dalam flight memang kematu bontot wan...tapi naik train ni tak terasa kematu bontot sebab boleh berjalan ke sana ke mari sesuka hari kita...pemandangan pon nampak cantik jer...Itu pendapat saya laaaa..

      Delete
  4. Mak ku tuan..7 jam ye...takpe bole oder makanan lagi dan lagi
    CK tak terjun kolam ke..depan pintu jer
    Eh terasa lak cam nak ke malioboro..he.he

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....memang makan jer nekcik..
      CK memang geramm jer tengok swimming pool tu tapi sebab aktiviti penuh pagi sampai malam...tak sempat dia nak merengek terjum kolam kihkihkih..

      Delete
    2. Ciaan CK...nnti ikut nekcik yea...nekcik temankn CK berendam...he..he

      Delete
  5. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
    (pakej lain sila whatsapp)

    Day 1
    ● Tebing breksi
    ● Kotagede (kilang silver & chocolate)
    ● Sandboarding Parangkusumo
    ● Parangtritis beach
    ● Manding (leather arts)
    ● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

    Day 2
    ● Merapi lava tour (sunrise)
    ● Borobudur temple
    ● Kalibiru

    Day 3
    ● Timang beach
    ● Cave tubing pindul
    ● Pinus Forest
    ● Bukit bintang

    Day 4
    ● Drop off to airport

    Harga bermula dari:
    RM 602 (ALL IN)*
    RM 452 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

    Pakej termasuk
    ● Private kereta / van AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
    ● Pick up & drop off airport
    ● Hotel *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
    ● Supir / Pemandu
    ● Makan supir
    ● Parking
    ● Semua entrance fees sesuai itinerary (include Borobudur entrance fee $25 (Rp 325.000)
    ● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
    ● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
    ● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
    ● Air mineral
    ● Insurance

    Exclude:
    ● Flight Ticket
    ● Airport taxes
    ● Gondola ride bilamana pergi timang
    ● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
    ● Menu tambahan untuk dinner / lunch
    ● Tips untuk driver (seikhlasnya)

    Note:
    Harga dapat berubah setiap masa
    Harga tidak berlaku bagi high season

    >>> Untuk pakej pelancongan jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
    >>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
    >>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

    Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.


    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb



    ReplyDelete