MISS NUFFNANG

Wednesday, March 12, 2014

Tanah Jawa Trip Day 3 : Jogjakarta

#######PrayForMH370######

_______________________________________

Hari ke 3 trip kami, iaitu hari kedua di Jogjakarta.
Hari ni rancang nak ke Candi Borobudur, Taman Sari Sultan, Kraton Jogja dan akhirnya ke pantai Prangtritis. Hari ni dan esoknya, kami dah siap booking pak supir dari jogjacar rental.


Sebelum breakfast kat cafe hotel, I dah try call supir namun tak berangkat. So...kami breakfast dulu. Then, call lagi supir...masa tu jam 7.45 pagi sebab janjinya jam 8 pagi trip akan bermula. Sekali tu, bila orang kat sebelah sana jawab call I gaya terkejut, memacam ditanya misalnya, bila booking, berapa hari, tujuan ke mana dan macam macam ada. I dah mula angin satu badan dah. Kat tangan I memang dah ada print-out email...dari mula berurusan sampailah kedua-dua pihak bersetuju dengan harga dan tempat yang kami nak pergi. Akhirnya, orang sebelah sana minta kami menunggu...sebab mereka akan hantar supir segera.

 Tunggu punya tunggu...jam 9.15 pagi, barulah supir sampai. Pulak tu bawa innova sedangkan kami nak pakai avanza...Ciss nak ambik hati lah tuu...I cakap ngan supir tu, budak muda Sigit namanya, kami hanya akan bayar harga avanza ye iaitu RP 450 ribu sahaja....geram betul. Nasib baiklah supir tu..ikut je kehendak kami, cool lah sikit. Mood nak ke candi Borobudur serasa merundum penangan company ni...cuai betul staf dia, bikin orang suspen jer tau...

Oleh kerana dah mula bergerak lewat, Sigit cadangkan kami terus ke Borobudur dulu, sebab nanti panas terik. Perjalanan ke Borobudur satu jam dari Jogjakarta.


Tiket masuk untuk pelancong adalah sangattttttt mahal iaitu Rp 220 ribu/ adult, manakala Rp 110 ribu/child. Entrance masuk pun berbeza dengan local tourist, siap disediakan minuman kopi teh dan air mineral berbotol botol, ambiklah banyak mana nak pun...



1. Lori ni bawa pasir hitam iaitu pasir dari gunung Merapi.
2. Nampak tak iklan bakso setan ??? Ngeri nak makan...tapi menurut Sigit, itu merujuk kepada bakso yang diisi dalam mangkuk besar...kahkahkah..

Ni ...di ruangan membeli tiket untuk pelancong. Siap disediakan minuman
panas dan juga air mineral...ambillah sebanyak mana yang mungkin

Candi Borobudur kelihatan dari jauh...

View dari atas candi,....nampak taman yang menghijo...

Fuhhh....tengok tangga tuuuu !!! Berpakaian kain macam ni adalah pakaian adat.
Sama seperti kalau melawat candi di Bali jugak.

Ni di atas puncak candi Borobudur. Dalam setiap binaan loceng ni terletak patung buddha










Alahaiiii anak omak !!!


Di puncak candi ni, terletak semua binaan loceng yang didalamnya ada patung patung buddha..


Selepas habis di Borobudur, kami singgah lunch di sebuah kedai makan...oklah makanannya sedap dan murah, untuk 3 orang makan (termasuk supir) hanya Rp 40 ribu je..

Selepas tu, kami ingat nak singgah tengok Gunung Merapi, nak tengok dari jauh pun jadilah, tapi rupa rupanya...laluannya agak jauh dari Borobudur, dan kalau kami pergi juga ke Merapi, kami akan terlepas masuk ke Taman Sari Sultan dan Kraton sebab memasing tutup jam 2 petang...

Maka, kami pun terus ke Jogjakarta semula.. Taman Sari Sultan ialah satu kawasan tempat istirehat sultan kraton Jogjakarta dulu dulu...tiket masuknya murah sahaja iaitu Rp 12 ribu untuk 3 orang..
Oleh kerana ada sorang staf ni secara sukarela ikut kami dan ceritakan pasal kesultanan ni dari mula sampai akhir maka terpaksalah kami bagi tips Rp 30 ribu...

Taman Sari sultan...tempat sultan dan dayang dayang bermain airrrr...








Tempat sultan mengintai dayang mandi... dan akan memilih mana yang berkenan di hati...hehehe...







Singgah di butik batik...


Kemudian kami ke Kraton pulak tapi dah tutup dah....terpaksalah tangguh ke Kraton ni esok pagi pulak. Sigit bawa kami ke kedai batik jawa..sebab hubby nak beli kain batik yang corak parang tu. Kami sempat solat di kedai ni sebab ada disediakan surau. Dari kedai batik, kami ke kedai barangan silver pulak, di Kota Gede yang dikatakan terkenal dengan barangan perhiasan perak. Belilah seutas gelang perak untuk CK yang berharga Rp 130 ribu ( rm 30 )... jadiklah untuk kenangan.

Akhir sekali, kami ke pantai Parangtritis. Pantai ni terkenal dengan mitos Nyu Roro Kindul...Pantainya memang luas dan mistik sebab pasirnya berwarna hitam...Harapan nak lihat sunset tidak kesampaian sebab langit mendung.


Antara aktiviti di pantai parangtritis ni....kereta kuda ni akan melalui tepi pantai dah meredah air...

Pasir hitam di pantai ini...mistik lah sangat !!!




Ni aktiviti anak-bapak di pantai ni....

Untuk makan malam, kami singgah untuk makan bakso...paling sedap di Jogjakarta kata Sigit. Ok lah...memang sedap rasanya dan harganya juga murah. Sbelum sampai ke hotel, Sigit bawa kami ke kedai bakpia 99. Semalamnya beli bakpia tak cukup, maka kena repeat sebab nak beli lagi bakpia sebagai oleh oleh untuk rakan opis laaa...

Bakso paling sedap di Jogja kata Sigit...adalah Bakso Idolaku !!



Keropok ni macam makanan wajib di restoran dan kedai makan yang kami singgah.
CK pun dah ketagih dah keropok ni...setiap kali makan di kedai, mesti ambik keropok ni....




Bangunan pos indonesia, disimbahi lampu pada waktu malam...



Entah apa nama bangunan ni...tapi cantik dgn limpahan lampu tuuu...


Selepas sampai di hotel...terus bayar harga supir+mobil untuk hari ni, sambil pesan kat Sigit supaya datang awal esok pagi...Nasib baik kena bayar harga avanza jer walaupun diberikan innova...pandai jugak company ni ambik hati pelanggan ye !!

#######PrayForMH370######


18 comments:

  1. Mmg pandai ambik hati pelanggan tp gersm jgk coz cam tak profesional dan x efiseyn lama tu nunggu dorang datang
    Ishhh teringin sgt nk ke yogja ni nk masuk candi bobobudur tu
    Part mkn pun kita perlu byr utk supir ke kak adoilah byk belanja tu
    Amboi bestnya si kecil ikut ibu dia jln2
    Bakpia tu adik beradik popia ke kak ita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kita kena bayar makan supir jm...
      Bakpia tu langsung xsama macam popia..hehehe..

      Delete
  2. keropok tu di malaysia warna merah . ada jual di R&R

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah..betul nieda, sy baru terperasan ada dijual kat pasar malam jugak..

      Delete
  3. Mahalnya tiket masuk borobudur tu, dekat RM60... Boleh tak menyamar jadi orang sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau boleh menyamar...awal awal lagi kami dah buat en.mie ..kihkihkih..

      Delete
  4. wah seronok...nnti boleh pegi dgn family...tp mahal tol tiket masuk borobudur tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah ..memang mahal tiket masuk borobudur tu..alasannya diiktiraf warisan unesco..

      Delete
  5. Amboi seronoknya CK kat pantai... Murah betol tiket masoknya...12k aja? untuk 3 org lak tu.. tp kat indon entrance fee mmg agak murah2 kan..? Hari tu kat medan makan Bakso x baper nak sedap ler...huhu...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon maaf, nomor +62 274 6688111 sudah tidak saya gunakan lagi.. sekarang saya menggunakan nomor +62 274 7890010

      terimakasih

      Delete
  7. Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Selain paket wisata Jogja kami juga melayani paket wisata luar kota seperti Deing, Bali, Lombok, Karimunjawa dan lain-lain. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika bapak / ibu ingin melawat ke Jogja dapat menghubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh paket wisata dari kami:
    Jogja 4D3N Tour

    Jogja Tour: Pantai Parangtritis, Borobudur, Museum Ulen Sentalu, Lava tour, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

    1st day
    11.30 – 12.00 jemput dari airport
    12.00 – 13.00 menuju local resto
    13.00 – 14.00 makan siang
    14.00 – 15.00 menuju hotel untuk check in
    15.00 – 15.30 check in hotel
    15.30 – 17.00 menuju pantai parangtritis
    17.00 – 18.00 pantai parangtritis
    18.00 – 19.00 menuju local resto untuk makan malam
    19.00 – 20.00 makan malam
    20.00 drop hotel

    2nd day
    08.00 – 10.00 menuju candi Borobudur
    10.00 – 11.30 Candi Borobudur
    11.30 – 12.00 menuju local resto
    12.00 – 13.00 makan siang
    13.00 – 14.00 menuju ulen sentalu
    14.00 – 15.30 ulen sentalu
    15.30 – 16.00 menuju lava tour
    16.00 – 17.30 lava tour
    17.30 – 18.30 menuju local resto
    18.30 – 19.30 makan malam
    19.30 drop hotel

    3rd day
    09.30-10.00 menuju kraton
    10.00 – 11.00 kraton
    11.00 – 11.30 menuju tamansari
    11.30 – 12.30 tamansari
    12.30 – 13.30 menuju local resto
    13.30 – 14.30 makan siang
    14.30 – 15.30 menuju prambanan
    15.30 – 17.00 prambanan
    17.00 – 18.00 menuju kotagede
    18.00 – 19.00 kotagede
    19.00 – 20.00 menuju local resto
    20.00 – 21.00 makan malam
    21.00 drop hotel

    4th day
    Tba drop airport


    The price includes:

    • Private Car / Minibus / Bus
    • Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
    • 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
    • Breakfast in hotel
    • Dinner & lunch at local restaurant
    • Guide
    • Entrance tickets listed in itinerary
    • Parking fees
    • Insurance
    • Mineral water

    The price excludes:
    • Flight Tickets
    • Personal expenses
    • Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
    • Tips for guide and driver

    * Price does not apply to peek season and high season

    Price: RM 497

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih.

    Kami juga melayani pakej wisata dengan tujuan sesuai dengan keinginan Anda.

    Wassalamualaikum wr wb

    www.wisatamurahjogja.com

    ReplyDelete
  8. Salam

    nak melancong ke jogja bolih gak wshap saya ( nizam )
    Add fb:RoundJava

    dapatkan trip and itinarary menarik sepanjang melancong ke jogja.

    one of the best driver recomendation via tripadvisor

    ReplyDelete
  9. https://www.tripadvisor.co.id/Attraction_Review-g2304084-d6876805-Reviews-RoundJava_Private_Day_Tours-Bantul_Yogyakarta_Java.html

    ReplyDelete
  10. Alahao bestnyer...tak sabar nk bergambar di candi tu...yg katanya itu adalah piramid yang terbesar di Indonesia.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Elang Lombok Tour.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke LOMBOK ISLAND, jangan risau hati sila hubungi :

    ELANG LOMBOK TOUR
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Lombok island dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, ELANG LOMBOK TOUR menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    AFFANDI
    BBM 51fd8768 / IG : @pariwisatalombok
    Mobile : +62 8223 771 6583 ( WhatsApp )

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum wr,wb.

    Salam explorasi

    Maaf jika Tuan, Puan, Abang dan Kakak sekiranya kurang berkenan dihati. Salam perkenalan dari kami TRIP JAVANESIA INDONESIA syarikat pelancongan di Yogyakarta dan Surabaya. Kami adalah company pelancongan spesialis pakej lawatan Yogyakarta dan Surabaya.
    Jika ingin berkehendak menggunakan jasa servis kami boleh berhubung di whatsapp/telegram/messenger kami.

    Kami berikan harga yang berpatutan, Mampu milik, Dan berbaloi dengan pelayanan konsep pertemanan (Travel Buddies).

    Sila jangan sungkan berhubung kepada kami, saja tanya ataupun sebarang pertanyaan akan kami layan dan balas dengan mesra.
    Di saluran :
    📱 +6282136558855
    ☎ (0274) 2872947
    ✉ tjavanesia@gmail.com
    Website : www.tripjavanesia.com

    Kami juga menyediakan khidmat persewaan kendaraan kereta dari mula Toyota Avanza, Toyota Inova, Daihatsu Luxio, Isuzu Van Elf, Mikro Touris Bus, Big Bus

    Pakej kami beraneka macam start dari 2D1N hingga 7D6N, dan beberapa type pakej Backpackers, Executive, VVIP
    Sila pilih type dan masa yang disuka, Berikut ini pula sedikit contoh pakej melancong yogyakarta kami :)

    PACKAGE YOGYAKARTA 4D3N
    Duration : 4D3N
    Type : TJYOG4DA1

    Price!!!
    Min. 2pax Rp.3,152,000 seorang
    Min. 4pax Rp.2,340,000 seorang
    Min. 8pax Rp.2,155,000 seorang
    Min. 14pax Rp.2,090,000 seorang
    Min. 20pax Rp.2,070,000 seorang

    Include!!!
    Transport Selama Lawatan
    Driver, Minyak, Toll Parking
    Hotel Accomodation at Mawar Asri Hotel 3night
    Breakfast
    Jeep Willyz Volcano Tour Merapi
    Caving Tubing pindul
    Entrance Feess / Bayaran Masuk Tempat Pelancongan
    Mineral Water

    Exclude!!!
    ❎ Flight
    ❎ Airport Tax
    ❎ Gondola Ride at Timang Beach
    ❎ Meal According Program
    ❎ Tipping
    ❎ Pengeluaran Pribadi

    ITINERARY
    Day 1
    ✔ Pick up airport yogyakarta 11.20 (airasia)
    ✔ Melawat Prambanan Temple
    ✔ Melawat Ratu Boko Sunset #AADC
    ✔ Daftar Masuk Hotel
    ✔ Melawat alun alun selatan becak kerlip

    Day 2
    ✔ Merapi lava tour jeep
    ✔ Caving tubing goa pindul
    ✔ Melawat timang beach
    ✔ Melawat bukit bintang
    ✔ Kembali menuju hotel

    Day 3
    ✔ Melawat Punthuk Setumbu #AADC
    ✔ Melawat Rumah Doa Bukit Rhema #AADC
    ✔ Borobudur Temple
    ✔ Desa wisata alam kalibiru
    ✔ Melawat parangtritis beach
    ✔ Melawat gumuk pasir sandboarding #AADC
    ✔ Malioboro street

    Day 4
    ✔ Melawat Tamansari Water Castle
    ✔ Melawat Hutan Pinus, Mangunan #AADC
    ✔ Airport transfer

    Demikianlah informasi dari kami, Mohon maaf dalam penyampaian yang sekiranya tidak berkenan dihati Tuan dan Puan,
    Salam hangat,
    Trip Javanesia Indonesia
    Wassalamualaikum Wr Wb

    Trip Javanesia - We Are The Real Java Travel Buddies
    TRIPJAVANESIA.COM

    ReplyDelete