MISS NUFFNANG

Friday, April 4, 2014

Tanah Jawa Trip Day 4 : Jogjakarta

                           ***Lamanya tak terjah blog kenkawan dan update blog sendiri ....waaaaaa !!!!

Hari ke 4 supir bernama Deto datang menjemput kami tepat jam 8 pagi. Hari ni nak ke Keraton dulu, pastu ke candi Prambanan dan cadangnya langsung ke Solo pulak.


Tulisan jawa kuno...di Keraton Jogjakarta

Siti Hinggil Pagelaran Karaton Ngayogyakarta....Ini permit ambik gambar gituuu.
Tiket masuk keraton  murah jer..kalau tak salah 4000 rupiah seorang....




Simbol keraton


Patung abdi dalem ....Abdi dalem ialah rakyat yang berkhidmat untuk raja dengan upah yang sangat minima. Tapi mereka lakukan dengan penuh tanggungjawab


Ruang mengadap Sultan di Kraton..

Tak ada yang menarik di Karaton ni selain melihat kawasan istana je. Menurut Deto, kalau ke Solo, tak ada apa yang menarik selain melihat satu lagi Karaton.

Dari Karaton, kami terus ke candi Prambanan. Agak jauh lokasinya dari kota Jogjakarta, lebih satu jam jugak perjalanannya.





Kalau Candi Borobudur untuk agama buddha, maka candi Prambanan ni untuk agama hindu. 


Wajib aaaaa...pakai kain batik ni..



Ni di pintu masuk untuk orang asing, pelancong lah tuuu. Lihatlah harganya ..memang mahal untuk tourist !!

Layan aje lah gambar gambar di sekitar candi Prambanan.
























Ada satu candi yang berpagar ni...alami keretakan semasa gempa bumi (entah tahun berapa entah ..tak ingat). Maka pelawat perlu pakai topi keselamatan untuk masuk ke dalam tu...




























Ni lah candi yang ada keretakan tu, sebab tu kawasan ni dipagar



Cantik rumput hijau...



Restoran tempat kami lunch...betul betul di tepi sungai ni.
Air sungai tu nampak hitam sebab pasir gunung merapi berwarna hitam

Deto cadangkan kami tak perlu ke Solo sebab perjalanan ke solo ambik masa 2 jam dari Prambanan. Dan masa kami sampai ke Solo tu, Keraton pun dah tutup. Lagi pula tak ada yang menarik di Solo. Deto cadangkan kami ke Gua Pindul, katanya ada banyak aktiviti yang boleh dibuat. Kami ikut aje sebab logik jugak kata Deto tuuu... 




Hujan lebat di Gua Pindul menerima kedatangan kami...





Banyak aktiviti yang boleh dibuat di Gua Pindul ni. I nak sangat buat aktiviti Tubing tu...Deto pun dah kata , tak de masalah pakaian basah sebab nanti balik terus ke hotel.



Gambar dari gugel.  Best kan aktiviti tubing ni ????

Gambar dari gugel. Masa ni tak hujan...bestnya aktiviti tubing kannnn....

Namun hujan lebat berterusan dan tak de tanda nak berhenti. Takut pulak kalau arus sungai sangat deras...  maka hubby pun pujuk..tak payahlah buat aktiviti tu...ermmmmm..Rasa tak puas hati je, tapi ikut je lah !!!


Dari Gua Pindul, Deto bawa kami ke pantai Indrayanti pulak. Dia pun agak frust jugak sebab dia yang cadangkan ke Gua Pindul tapi hujan pulak turun lebat, tu yang buat dia rasa frusttt...

Pantai Indrayanti...


Ombak tinggi di pantai Indrayanti





On the way balik ke Jogja semula, kami hanya minta Deto berhenti kat kedai makan untuk makan bakso. Tak nak makan nasi...


Tu lah supir kami, Deto namanya..Kami minta dia berhenti di kedai makan untuk makan bakso..Bebola daging tu saiznya double dari bebola biasa..besar betul.

Perjalanan balik dari pantai Indrayanti ke kota Jogja hampir 2 jam jugak. Kami sampai di hotel jam 8 malam. Perlu packing beg dah sebab esoknya, naik train ke Bandung jam 8 pagi. Tapi sebab kami dah tukar tiket keretapi tu siap siap pagi tadi, so bolehlah keluar dari hotel jam 7.30 pagi..




9 comments:

  1. dalam tempoh 2 tahun, mencanak naik harga masuk prambanan tu huhuhu...

    akak, utk gua pindul tu sila jgn terpedaya dgn gambar huhuhu..airnya dah tak sehijau itu..kotor sebab terlalu ramai pengunjung..

    ReplyDelete
  2. Kalau dah semahal tu cuma nak tengok candi, memang kena skip lah. Lagipun dulu ada kontroversi, katanya menara PETRONAS meniru bentuk candi tu...

    Aktiviti tubing tu nampak sangat menarik....

    ReplyDelete
  3. saya tak berminat nak travel ke negara2 jiran kita..
    sbb cuaca sama aja kan n saya suka sejuk :D
    tapi da baca entry akak ni.. seronok pulak haaaih..
    maybe boleh tukar minat ni..

    ReplyDelete
  4. walah mahal betol tuh 200ribu, i pun tak pernah ke prambanan hanya melihat je dari luar haha.. tapi awesome sangat candi tu

    ReplyDelete
  5. eh cepatnya harga masuk prambanan tu naik...saya pi mei thn lepas rp171,000...ni dah rp216,000 dah..haish laa...makin lama, makin mahal....huhuhu

    wah menariknya aktiviti tubing tu...tak tahu pun masa ke sana dulu...tp mcm la berani sgt saya ni nak masuk gua dan air gitu...hehehe

    ReplyDelete
  6. cantik gambar2 yg diambil... mmg tgh planning tempat2 menarik nk gi 2014 ni...jogja salah satunya... thanx for sharing

    jemput singgah my-anugerah-terindah.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Klau jm pun frust gak x dpt buat aktiviti tubing tu sbb nampak menarik

    ReplyDelete