MISS NUFFNANG

Wednesday, May 30, 2012

Awesome Korea Part 5: Amethyst, Ginseng dan Gyeokbokgung Palace

Hari ke 3 di Korea. Mula mula, kami dibawa ke kilang Amethyst iaitu batu berwarna ungu... cantik.


Nilah batu amethyst...warnanya ungu.

Cehhhh... kawan I sedang mengacu gelang

Kawan I, Huda sedang memilih cincin yang berkenan..



Kilang dan kedai menjual amethyst..

Kemudian kami dibawa ke kedai kosmetik. Orang Korea ni kan beauty concious...Tapi I sempat gak rembat satu oxygen cleanser, bila sapu cleanser tu kat muka, terus berbuih buih macam gas ... kiranya gas oxygen menyerap masuk ke dalam muka lah !






Tengok org korea ni nak berbasikal, habis tutup semua kecuali kat muka. Nak elak UV ray la tu...

Akhir sekali ke kedai ginseng. Korea memang terkenal dgn ginseng. Ia sejenis tumbuhan yg hidup di kawasan pergunungan yg sejuk. Ginseng yg paling elok ialah yg berumur 6 tahun.



Tu ginseng...

Ni himpunan ginseng yg dah umur 6 tahun..

Selepas habis tu kami lunch di kedai halal India cuisine dan bersolat di Itaewon mosque.


Destinasi selepas lunch ialah Gyeokbokgung Palace. It was the main palace during Joseon Dynasty (1392-1910). It is the most comprehensive and grandest of the five palaces of the Joseon Dynasty. It has 500 years history.

Memula kami masuk ke dalam museum dulu...memacam lah Julie tunjukkan kat kami. Kami layan jer..

Tengah panas terik nih !




Patung mewakili 12 binatang dalam kalendar...I ngan Anfaal ni..lahir tahun tikus, tu yg bergambar kat tikus nih !
Selepas keluar dari museum, kami terus menapak ke kawasan istana..


Julie our tour guide tengah menjelaskan keseluruhan kawasan istana




Bangunan belakang tu adalah banquet hall...

Istana utama...

Ni macam balairong seri lah ... tempat rakyat datang mengadap !




Tu adalah pintu gerbang utk masuk ke kawasan istana..


Upacara pertukaran pengawal..













Suka gambar nih...



Di sini location siri drama Jewel in The Palace..


















Dengan geng kaki jalan, Kak Hanita..

Cewahhh....Maharaja sedang melihat rakyat jelata...hahaha..


Kat luar kawasan istana, masa menunggu bas sampai, I leka perhatikan sorang ahjumma ni menjual makanan ni.



Ni kuih yang dijual oleh ahjumma tu...

Ahjumma ni letakkan gula merah ke dalam acuan yg dibakar kat atas dapur kecil. Bila dah cair, nampak dia taburkan tepung ke dalam acuan tu. Bila dah nampak keras, dia letakkan kat atas dulang dan tekan ngan bentuk bintang dan letak batang aiskrim




Patung Maharaja Joseon...di dataran . Maharaja ni terkenal sebab beliau lah yg
memperkenalkan tulisan dan bahasa korea yg banyak bulat bulat dan kotak kotak tu...

Selepas menapak hampir 5 km kot, kami pun keluar dari kawasan istana. Destinasi seterusnya ialah shopping di Namdaemun market. Itu, I sambung lain kali ye...

Part 6: Dongdaemun and Namdaemun market



12 comments:

  1. kat kilang amethyst yg best tu kak....blink2 bijik mate tgk gelang cincin bagai tu hah...cantikkan batu tuuuu.....akak beli tak tu....kalo tak rembat satu sure terbayang2 bile dah balik malaysia ni heheheheh.....

    betul tu kak, dieorg kat sane mmg no satu bab2 perubatan tradisional .....dpt belajar akar2 ginseng kat sane kan....

    ReplyDelete
  2. beli tak cincin tu?
    pergi dgn travel agensi mana ye ita?
    byknya tanya...hihi

    ReplyDelete
  3. Lieya..

    Akak tak beli amethyst tu sebab masa hubby gi korea bulan mac dulu, dia ada belikan loked. Memang cantik sebab purple colour..


    Kasihredha..

    Saya tak beli, tapi kawan saya tu beli.. sebentuk cincin yg dia beli 100 usd.
    Saya pergi ngan poto travel kak. Sama kot dengan kak kasih.

    ReplyDelete
  4. Mesti berpinar bijik mata nak pilih barang kemas batu permata yg bling2 ni..

    ReplyDelete
  5. Org perempuan yg masuk kilang amethyst mesti gila nak memilih. Warna purple kalau kilat kena cahaya mesti pancarannya memikat...

    Seronok kakak tengok semua gambar Rozi..

    ReplyDelete
  6. salam kenal...wah seronok nyer berjalan ke negara orang yer...:)

    ReplyDelete
  7. cm nmpk sedap jer ahjumma tu. Sama dgn gula tarik ke????

    ReplyDelete
  8. Saya baca semua part..bestnya..guna tour apa yer?? boleh tahu x berapa cos dorg chrge? Ni musim apa ek?? sukanya tgk bunga2...

    ReplyDelete
  9. Ibuhani...
    Tak nampak macam gula tarik lah kak sebab tak der pun proses tarik tarik tu..

    Zila...
    Akak gi guna POTO travel.. Kos sorang rm3499.Kos tu termasuk balik korea singgah 2H 1M di Vietnam Masa akak gi tu, musim bunga. Kalau gi backpack atau sendiri sendiri rasanya kos kurang.

    ReplyDelete
  10. Oh...sekejap je pegi..memang boleh cover mcm2 ye..bagusnya. musim bunga time bukan 4-5 cmtu ek??

    ReplyDelete
  11. Zila..memang akak gi korea bulan 5 ari tu

    ReplyDelete
  12. Akak...saya nak gi ujung bln 4 ni..memang leh refer blog akak la..hehhehe. Tapi saya xpakai tour guide la..syoknya banyk leh tgk munge..hehehe. Yang everland tu kena spend 1 day ke kat sana?? jauh x kalo dari seoul?

    ReplyDelete