MISS NUFFNANG

Tuesday, November 5, 2013

Persediaan Ke Sydney-Melbourne

Assalamualaikum..

Sekarang ni I dah mula bercuti memandangkan cuti semester telah bermula. I akan bercuti selama 3 minggu. Best memang best...tapi yang tak bestnya, 2 minggu pertama jadi suri rumah sepenuh masa sebab en. hubby sibuk dengan science camp. Minggu ke 3 cuti barulah kami akan bercuti ke Sydney dan Melbourne, Insyaallah..



Setakat ni yang dah prepare ialah

1. Tempahan hotel

Sydney: Metro Hotel on The Pitt. 

Booking melalui booking.com. Jarak 300m dari paddy market, dekat dgn sydney tower, dekat dengan bus stop free shuttle utk ke Circular Quay, dekat dgn Darling harbour (walking distance jugak).
Permohonan utk stay at Malaysian Hall Sydney tidak berjaya sebab tiada kekosongan pada tarikh yg kami nak.

Melbourne: Malaysian Hall
Mula memohon pada hujung Mei yang lalu. Dalam 24 jam, dapat reply dari penyelia asrama bagi 
tau yang rate baru mulai Jun 2013, so dia minta I hantar borang permohonan yang baru. 2 hari           selepas tu dapat reply Permohonan diluluskan ... yeay.....jimat duit, Alhamdulillah !!


2. Tiket kapal terbang Sydney-Melbourne
Tunggu punya tunggu nak beli tiket, akhirnya kami beli tiket Qantas airline, dgn harga $79 seorang. Ok lah..sebab dah siap dgn luggage 23 kg tuuu..(Thank to JariManis sebab ajar akak camner nak beli tiket ni)


3. Visa
Kami apply visa ETA melalui Poto Travel. Bayaran rm 20 satu visa dan rm 10 untuk service diaorang. Kiranya sorang rm30. Senang....


4. Booking tour

Sydney: Booking tour ke Blue mountain melalui activitytour australia $99/pax adult, $85/pax child. Oklah sebab pick up dia adalah di depan hotel kami.
Melbourne: Dah booking en. hamzah, org Msia yg buat private tour di melben. untuk airport transfer, Great Ocean Road dan Philiph Island dgn harga $700. Agak mahal jugak nih...pejam mata aje ehhh !!


Tour yang lain, kami naik public transport jer...punyalah hari hari study map sydney ngan melben, sampaikan dah terbayang bayang dah kat sana....Ahakkksss...Melampau tau !!!!



Oleh sebab kami bawa CK, kena fikirkan tempat yang CK seronok pergi. So I survey farm for children, dan alhamdulillah ada satu farm yang sesuai utk kids , berdekatan dengan melben city...


Hubby kata kalau trip ni berjaya , bolehlah plan untuk backpack ke europe pulak. Hamboiiii.....mana nak korek duit tuuuu....??? (Terbayang bayang blog cik anne yg tengah story london-europe hehehe..)



23 comments:

  1. Jalan jalan Ozzzz...bawak duit bebnyak untuk syopink kat Paddy!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...nekchik dah gi sydney kan? Untung nekchik dpt stay at MH

      Delete
  2. Selamat brcuti. Kalau sempat singgah lah ke queen victoria market - Melbourne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak berniaga kat qv market ke? Memang destinasi wajib ke situ kannnn...

      Delete
  3. Kak ITa..wahh..nak ke Aussie pulak yer..JM belum habis citer pasal Sydney lagi..kak Ita dah nak ke sana..pastu ke Melbourne pulak..jelesnyaaaaaaa....anyway...JM suka cara kak ITa..buat planning very WELL..nanti senang kan tak kelam kabut...epy holiday tau nanti pastu kongsi kat blog..leh JM baca..coz JM belum pernah sampai ke Melbourne lagi..nanti boleh refer kat sini..heee...Arghh.jelezz ngan akak coz JM tak kuar2 mana until hujung tahun HUHUHHUHU....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak memang baca habis citer sydney jm...Jgn jelez jm err sbb next yr akak xplan apa apa pun lagi. Jm nak tengok sakura kannn...

      Delete
  4. seronoknye kak....dari satu negara ke satu negara hah akak berjalan...ck la bertuah kecik2 dah byk negara luar die berjalan.....nanti amik gambar byk2 n update cepat2 kak yeak...dpt tumpang bace n berangan2 mcm sampai kat sane dah heheeheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lieya...husband akak cakap sementara masih larat berjalan maka kami pun berjalan jalan lah. Setiap kali balik travel..kami akan mula kumpul duit tabung untk next trip pulak. Kalau xbuat camtu..memang xmerasa gi jalan ke negara org. Gov.servant cam kita ni lieya..xmewah. Kenalah pandai berjimat

      Delete
  5. akakk! mahalnya bayar aud700 utk tour tuh! nape x drive sendiri je sbb sgt senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang terasa mahal john . Tengok korang sewa keta murah jer. Dah janji dgn en. Hamzah tuuu..xbaik pulak mungkir janji. Seb baik gak dpt MH melben...jimat sikit dr segi penginapan. Akak memang bc aaaa..citer melben john..terbaik !!!

      Delete
  6. Wahhh jalan2 lagi..selamat bercuti ya...

    ReplyDelete
  7. Wah nak pergi bermanja2 dengan koala ngan kangaro lah ni...hehe

    Selamat bercuti buat Cik Ta sekeluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...nak buat cam ner en.mie, ..kat sana ajek ada koala ngan kangaroo ..Jelez tengok JariManis gi sana tau !

      Delete
  8. as salam Rozita, boleh tau contact En Hamzah yang buat private tour di Melbourne? dia ada buat trip ke Bluemountain ke?
    terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam zana..bluemountain tu kat sydney. So saya xpasti dia buat tour ke sana atau tidak..email dia xplorevic@yahoo.com

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. assalammualaikum..nk tnyer camne leh dpat tiket 79$ tu??murah sgt tu...please tunjuk ajar..thanx..:)

    ReplyDelete
  11. Salam puan. Sy nk tny transport train dr sydney ke melbourne ada kan. Ada info tak?sy perlukan info jika puan tahu. Tq..

    ReplyDelete
  12. Puan..nk tny no telefon org msia kt sydney?ada lg x

    ReplyDelete