MISS NUFFNANG

Thursday, December 12, 2013

Australia : Sydney Day 3 : Wet Blue Mountain...Huhuhu...

Hari ke 3 memang dah cadang nak ke Blue Mountain.

Memula tu dah booking activitytour australia dengan bayaran 3 adult + 1 child AUD $283. Tapi selepas baca blog JariManis dan Sharleez yg baru habis travel Sydney, terus I decide pergi sendiri jelah naik public transport. So lagi 4 hari sebelum hari tour tu, I hantar email to tour company tu bagitau tak dapat join. Cancellation tu mesti dibuat sebelum 24 hours tarikh booking barulah tak kena bayaran apa -apa. Nasib baik diaorng terima cancellation tu dan tak dikenakan cancellation fee.

Maka, pagi pagi hari ketiga tu, kami dah keluar bilik hotel menuju ke Museum station. I terus beli Mymulti day pass AUD $22/ per adult dan AUD $12/ per child. Untung pakai pass ni sebab cover semua trains, bas dan selected ferries dan boleh digunakan sepanjang hari sehingga jam 4 pagi keesokan harinya (larat ke nak guna sampai ke tengah malam tuuu..)


Sampai di Central station, kami turun dan mencari pulak platform intercity train. Memula tak perasan, kami terus keluar dari Central station tapi lepas tanya officer kat pintu keluar tu, kami masuk semula dan cari platform yang betul. Intercity train platformnya 4-25, namun Blue train line ialah platform 7 pada pagi tu (platform ni berubah ubah--sila semak dulu ye !).
Train ke Blue Mountain tu akan berakhir di Lithgow, kiranya Katoomba station yang kami nak turun tu bukanlah station yang akhir. Train kami bertolak jam 9.18 pagi dan dijangka ambik masa 2 jam utk sampai ke Katoomba station.
Hubby mengira bilangan station sebelum sampai ke Katoomba station..

Sampai di Katoomba station, terpaksa cari tandas sebab cuaca sejuk yang amatsss akibat hujan sekejap lebat sekejap renyai renyai. Keluar dari station kita, ada satu roundabout kecik cabang tiga, ambik pukul 12 punya. Teruslah melintas jalan dan menuju terus ke Carlington hotel sebab station bas terletak berdepan dengan hotel tu. Bila I check jadual bas ke Echo point dan Scenic world yang seterusnya ialah jam 12 tengahari. Bermakna kami beru je terlepas bas jam 11.30 pagi. Waaa...dah buang masa dah ! Kami jalan jalan ke kedai berhampiran konon konon nak cari sweater sebab terlalu sejuk. Namun bila melihat pada harganya...alahai, tak payahlah sebab mahal sangat berbanding dengan sweater yang dijual di Paddy's Market.

Katoomba station..

Keluar dari Katoomba station, nampak bangunan ni...

Menunggu bas 686 di sini. Lengang je pekan ni..Tengok jam tu, 11.35 pg..

Bas warna maroon ni dipanggil trolley. Boleh naik bas ni tapi kena
bayaran AUD$25 dan berjalan jalanlah di kesemua tempat menarik di Katoomba ni..


Jam 12 tengahari tepat, bas bernombor 686  tiba.Kami hanya tunjukkan mymulti day pass tu utk 3 orang dan terus duduk. I tanya kat driver tu, dia akan ke Echo point atau scenic world dulu ? Jawabnya ke Echo point dahulu. Kenapa I tanya ? Sebab masa tu hujan turun dah agak lebat, jadi kami kena buat pilihan bijak dah lah bas datang setiap setengah jam. Bila bas sampai di Echo point, hujan tengah turun dengan lebat betul...kawasan lapang di Echo point tu tak nampak apa dah. Kami terus decide turun kat scenic world ajelah...atleast kat situ ada gak benda lain boleh buat dari menunggu hujan berhenti jer.


Di Scenic world, memula kami beli unlimited pass untuk naik Scenic cablecar, Scenic skyway dan Scenic Steepest railway. Tiket AUD$ 35per adult dan AUD$ 18 /per child (sorry kalau tersilap sebab bila bayar terus total 3 orang).
Menunggu untuk menaiki railway..


Kami naik Scenic steepest railway dulu.. Railway ni, laluannya ialah menuruni bukit yang agak curam, di kiri kanannya ialah hutan hutan.


Woww....curam ke bawah..



Three sisters kat belakang tu....




Three sisters diliputi kabus...Dah tak nampak dah bluenya....



Coal mine ni , kami temui semasa berjalan di skywalk dari railway station ke cable car station..
Berjalan melalui skywalk hampir 300m melalui kawasan hutan yang nyaman jer sebab hujan baru lepas berhenti.
Kami naik pulak cablecar. Three sisters dah dilindungi kabus tebal.


Laluan skywalk....hutan jenis temperate, so banyak pokok fern..










Cantik ....
Turun dari skycable, kami naik pulak skyway. Semasa kami menaiki skyway tu, sepatutnya boleh nampak air terjun yang cantik, tapi kami hanya mendengar je deruan air terjun tu sebab kabus sangat tebal...


Katoomba fall- gambar dari google jek !!







Scenic skyway....dalam kabus tebal...

CK menahan kesejukan. Masa ni menunggu skyway untuk berpatah balik ke Scenic world.





Entrance ke Scenic world..





Patung patung orang asli yang seksi di sini...

Habis naik semua skyway, cableway, railway dan skywalk tu, kami dah kelaparan. Masa tu dah jam 1.50 petang. Kami ke cafe, order calamari & chips utk alas perut. Kalau tengok kat menu semua chicken dia ada tulis halal tapi sebab kami tak nampak apa apa notis halal so tak berani lah.


Sambil makan, I dgn hubby bergilir sembahyang di cafe tu. Pandai pandailah cari sudut yang tepi dan dekat dengan toilet.


Kami berpatah balik dengan bas ke Katoomba station. Dapat ambik train 3.15 petang ke Central station. Nampaknya plan utk singgah di Featherdale wildlife park terpaksa dibatalkan sebab wildlife park tu tutup jam 5 petang. Kalau setakat nak masuk duduk 1/2 jam jer baik tak payah. Nampaknya di Melbourne nanti memang kena pergi jugak tempat wildlife ni...apa cer pergi australia tak main dengan kanggaru iye tak ???
Masa train tu melalui Featherdale wildlife park jam di tangan menunjukkan jam 4.25 petang. I terus decide tak payah turun di Blacktown, cancel aje plan tu. Kalau sesiapa yg nak ke Featherdale wildlife park kena turun di Blacktown dan ambik bas yg akan melalui wildlife park tu. Tak pe...sabar ...sabar mungkin rezeki nak jumpa kanggaru, koala, wombat akan tercapai di Melbourne, Insyaallah...


Sampai di Central station jam 5.10 petang dan kami cari pulak platform utk ke Circular quay. Kenapa lah nak pergi Circular quay lagi..tak jemu ke tengok Sydney Opera House dan harbour Bridge tu ? Sebenarnya kami nak  feri ke Darling harbour sebab hubby nak ke HRC sekali lagi. Masa hari pertama pergi hari tu, stock baru dijangka sampai lagi 2 hari kata orang kedai HRC tu. Naik feri ni pun free jugak dengan mymulti day pass.

CK terlena dalam train menuju ke Central station.
Perjalanan 2 jam, di tambah dengan hujan jer...memang sesuai untuk tidur






Ternampak Luna park ni semasa dalam feri dari Circular quay ke Darling harbour....
nasib baik CK tak merengek nak masuk sini


Pemandangan dari feri menunjukkan harbour bridge dan opera house..



Muka puas hati hubby sebab dapat beli t-shirt HRC idaman hati...
Hubby punya lah gumbira dapat jugak t-shirt HRC yang diidam idamkan. Tak sia sia naik feri ke Darling harbour. Then, kami ambik feri patah balik ke Circular quay station dan ambik train balik ke Museum station. Kalau masa hari pertama dulu boleh je jalan kaki dari Darling harbour ke hotel kannn...tapi kali ni kami malas nak jalan kaki, baik gunakan sepenuhnya mymulti day pass tu..hehehe...Takper lah bertukar feri dan naik train lagi sekali...Memula ingat nak aje duduk mengadap Sydney opera house tu sampai lampu dia terpasang tapi bila fikirkan masa tu dah jam 8 malam dan beg belum berkemas lagi, kami batalkan hasrat tu.

Hari ni ialah hari terakhir di Sydney. Esoknya kami akan bertolak ke Melbourne flight jam 11.30 pagi.



10 comments:

  1. Mahal tu akak kalau ambil tour tu..cam tak berbaloi je..BETTER pergi sendiri...nasib baik cancel sbb keadaan cuaca yg macam tu mmg tak best sgt2 nk berjln2 kan..kiranya kak Ita tak dapat pegi lah tgk Three Sister dari sekat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnnn...JM, seb baik akak cancel, kalau tak rugi jer ikut tour dalam cuaca camtu. Paling dekat kami pergi ialah kat railway tu...memang clear aaaa..tengok Three sisters tu dari situ tapi terpaksa bersabar tunggu kabus bergerak pergi, barulah boleh nampak.

      Delete
  2. seronoknya Ita...nekcik pun tak sempat pergi Blue mountains hari tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami pun rushing jer kat Sydney nekchik sebab hanya peruntukkan 3 hari je kat situ. Nasib tak menyebelahi kami, hujan jer sepanjang di Sydney...redhaaaaa ajelah..

      Delete
  3. Macam salah timing je Cik Ta ke sana kan... hujan memanjang je...

    Tak sabar tunggu giliran... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tu je rezeki kami kat sydney en.mie. Kalau ikutnya...timing dah betul iaitu hujung spring sebelum summer. Sepatutnya memang seswai aaaa..
      Oooo..en mie nak ke ostralia ke....semoga x alami cuaca mcm kami..

      Delete
  4. Replies
    1. sabar ye nieda...Eh eh !! Nak ke melbourne ye ?

      Delete
  5. Salam perkenalan. Tau blog nie dr blog Jari Manis. Bestnyer gi sdyney ; )

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak miesha. Thanks singgah blog saya. Simple jer blog saya ni, blog JM lagi canggih...

      Delete