MISS NUFFNANG

Thursday, May 22, 2014

Cuti Cuti Europe : Episod 1...Dari London Ke Amsterdam

Cerita cuti cuti Europe ni, I mulakan dari hari pertama ke Europe dulu. Citer part kat London tu, kemudian... ye, nanti fenin pulak kepala sesiapa yang membacanya.

Hati memang teruja nak memulakan percutian/ perjalanan ke Europe ni. Malam tadi tidur pun tak lena sangat... lagipun takut pulak terlewat sampai ke pick up point Kelana Convoy..Kami tiba di London sehari lebih awal dari tarikh nak berjalan ke Europe....

Pagi pagi keluar dari Easy Hotel, Earls Court, London kami tak pasti nak naik teksi atau tube ke Marble Arch, iaitu pick up point peserta Kelana Convoy. Maklumlah dengan 2 luggage bapak gajah, 2 beg sandang dan 1 stoller ni kannnn…

I bagi hubby 10 min masa menunggu untuk dapatkan teksi, kalau tak dapat jugak, baru kami berjalan ke tube station. Masa tu jam 6.45 pagi. Dah terang dah cuaca sebab subuh pun jam 4 pagi…

Alhamdulillah, tak sampai 5 min menunggu, ada teksi lalu depan hotel tu, teruslah kami tahan dan naik. Unik teksi kat London ni, sebab 2 luggage besar duduk kat sebelah driver, manakala 2 beg sandang dan stroller kat depan kami…rupa rupanya seat penumpang boleh masuk sampai 4-5 penumpang !!!
Tambang teksi dari Easy hotel, Earls court ke Marble Arch ialah 12 pound….ok la tu sebab terus turun kat tempat meeting point Kelana Convoy. Kalau naik tube tambangnya 2.20/adult dengan menggunakan osyter card. Masa tu dah ada 2 family menunggu di situ..

Highlight of Europe oleh Kelana Convoy ni ialah jelajah 5 negara Europe selama 9H8M dengan menaiki bas.
Peserta Kelana Convoy untuk trip Highlight of Europe kali ni terdiri dari 39 orang termasuk 3 kanak kanak sebaya CK dan 2 orang baby. Krew Kelana Convoy ada 3 orang dan 1 driver bas. Bas yang disediakan adalah double deck bus so banyak tempat duduk extra dan semua peserta duduk kat tingkat atas, tingkat bawah khas utk krew dan baarang barang.
Tempat jam 8 pagi bas bergerak dari Marble Arch, London ke Dover untuk menaiki keretapi menuju ke Calais, France. Hampir sejam setengah perjalanan untuk sampai ke Dover.

Ni la bas yang kami naik selama 9 hari berkelana ke bumi Eropah...


Semasa berhenti di Dover, krew Kelana Convoy mengajar memasang khemah bagi yang akan duduk dalam khemah

Ni la tempat rehat macam R n R di Dover...sementara menanti giliran bas kami menaiki train untuk melalui EuroTunnel



Eurotunnel... le Shuttle...meraikan 20 tahun kewujudannya..

Relaks di hentian sebelum naik train di Eurotunnel

 Sampai di Dover tu..terawal pulak. Kami lepak lepak minum kopi dan pi toilet sementara tunggu giliran bas naik train jam 11.30 pagi. Rasa kagum jap bila tengok bas dipandu masuk ke dalam train…maklumlah, tak pernah jumpa kat Msia.


Nampak tak kereta tu beratur nak masuk ke dalam train...
                               


Ni la bas kami ...di dalam train...train sedang bergerak di dalam Eurotunnel di dasar Selat Inggeris...
Memang berdengung gak telinga masa tu..



50 min perjalanan dah sampai ke Calais, France. Bas terus menuju ke Belgium sebelum ke Amsterdam, The Netherlands. Malam ni dan malam esok, kami akan bermalam di camp site di Amsterdam.

Lavender keunguan....

Bunga kuning ni ditanam merata europe ni...tak pasti bunga apa tapi nampak
macam bunga canola..yang bijinya dibuat canola oil..



Membeli coklat belgium di PJ coklat







Pemandangan di Belgium dan Amsterdam...banyak nampak windmill modern cam ni..











Dalam perjalanan ke Amsterdam, kami singgah di PJ coklat Belgium. Belgium memang terkenal dengan produt coklatnya. Lepas beli coklat untuk souvenirs, bas teruskan perjalanan ke Amsterdam iaitu ke Amsterdam Bos Camping site. Walaupun bermalam di camp site dan boleh berkhemah, peserta Kelana Convoy ni boleh buat pilihan untuk tidur di kabin tapi kena bayar extra la, dan kabin tanpa bilik air dan kabin dengan bilik air adalah berbeza harga. Kami pilih semua kabin tanpa bilik air kecuali di Paris sebab di Paris, semua kabin ada bilik air. Macam basic cabin di Amsterdam ni, untuk 2 malam, 20 Euro /per pax. 


Cabin di Amsterdam

4 katil bunkbed dalam satu kabin..

Kabin kabin comel...


Setiap kabin ada heater. Dan tandas dan bilik air, kami gunakan yang disediakan untuk kegunaan camp site. memang sangat selesa di campsite ni...lagi pun satu pengalaman baru untuk kami yang biasanya bercuti dan menginap di hotel saje...


Makan malam, dimasak oleh krew Kelana Convoy iaitu nasi, kari daging dan juga sayur. Sedap makan dalam cuaca yang dingin..Di camp site ni, wifi free tapi signal bergantung kepada location kabin lah.

Esok kami akan menghayati tulips yang cantik di amsterdam....

*Kos hari ni: hanya beli coklat di PJ coklat 20 pound
                   


34 comments:

  1. alhamdulillah. ada rezeki untuk pergi ke negara org. sy blom lg. in sha Allah ada rezeki tk kemana kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah Afasz...ada rezeki sure dapat pergi..

      Delete
  2. dtg singgah sini n follow u.. follow me back at
    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok Afasz...akak dah follow. Thanks singgah blog akak

      Delete
  3. seronoknya baca entry ni
    cantik pemandangannya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Tihara sudi singgah blog ni..

      Delete
  4. Jgn kata Kak Ita..JM pun akan jakun jugak bila tgk bas, kereta naik tren ni..kalau kat msia bas, kereta ni naik feri je kan..Hoyeehh...permulaan yg menarik...sambung2...JM dah start tulis Itie nih...ahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeay...chaiyokkk JM.. Ayuh start menabung tabung ayam !!!

      Delete
  5. Easy hotel, Earls court?? wahh saya pernah stay situ dulu2..kt london saya stay kt easy hotel jugak tapinya kat victoria. Sempit kan akak?? susah tul nak bukak beg besar gajah dlm bilik tu. Sayapun ada pengalaman masuk bus dlm train tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zila pun ada stay kat Easy hotel kan ?? Dari blog zila, akak tahu yg bilik hotel tu memang sempit..tapi bilik yang akak duduk tu luas sikit jer sebab tak de tingkap !!!! Tu yang tak lelap tidur sebab takut terlajak...tak nampak langsung kat luar hehehe...

      Delete
  6. Bestnya ada rezki berjln europe..
    Bilala masa saya ye???

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah azrine...ada rezeki tuuu...

      Delete
  7. Hi,

    Seronoknya travel... tak pernah lagi cross selat inggeris naik bas dan masuk dlm train. Bunga kuning tu rapeseed flower. Bunga ni menghasilkan rapeseed oil. Cantik ladang lavender tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami pun first time naik bas masuk dlm train MLH...ooo..rapeseed flower...baru tau...saya asyik agak canola aje..thanks ye MLH

      Delete
  8. Tengok kereta masuk train, teruslah teringat cerita The Italian Job. Memang teruja lah kalau jadi depan mata kan.

    ReplyDelete
  9. nice sharing sis..

    http://blogberangan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Kak ita, bila kak ita p ni..? coz kawan2 saya masa sch hol bulan 3 hr tu pon ikot kelana convoy punya group...

    ReplyDelete
  11. wahh bestnya.... sy pun ada plan nak join kc for next mei 2015..hope dream come true for next year..hehe.. ngh kumpul2 duit ni..bleh sy tahu bper total kos akak ke sana.. kalo sudi bleh email sy checidda81@gmail.com...tq :)

    ReplyDelete
  12. Ada sesiapa nk join kc bolehla saya tumpg sekali. Mng plan nk pergi mei bl 5/2015. Contact saya boleh x. Lg ramai lg bgus. 0192731803.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiket ethihad klia-london tengah offer skrg dlm rm26++

      Delete
  13. Sorry, tumpang iklan ye Tuan Blog...

    Kepada sesiapa yang nak melawat kota London, kami ada menyediakan servis penginapan budget di London :

    Homestay di london


    TQ n sorry again..

    ReplyDelete
  14. Fazilah tu arrogant sombong , tak payah nak join dia , tak mesra langsung, unfriendly

    ReplyDelete
  15. Blog ke eropah ni blh jadikan panduan kat sana nanti..tapi tang penginapan tu y hotel mahal sikit..sy tgk kabin camp murah dari hotel..mcm mn kita nak booking ye..

    ReplyDelete
  16. gila lah ko ni kaki melancong.....jakun sangat kat Negara luar...takyah balik Malaysia lah...duduk aje kat sana

    ReplyDelete
  17. Hai jika anda berminat untuk percutian ke eropah 2015, Harga bajet dan murah. boleh lawati

    >>> PAKEJ 2015 JOIN TOUR

    kami menyediakan pakej berkumpulan atau ground tour tanpa hidden charges. Tq.

    ReplyDelete
  18. Saya masih dalam faa kumpul tabung untuk melancong ke eropah.
    Doakan sy ye.
    Jemput singgah blog ye.

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Saya masih dalam faa kumpul tabung untuk melancong ke eropah.
    Doakan sy ye.
    Jemput singgah blog ye.

    http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Salam, mohon laluan utk;
    Homestay

    Makan Angin London
    SEWA BILIK dan TRANSPORT (London, UK Tour) dengan kadar berpatutan.
    HUBUNGI @
    Whatsapp di +44 7478 684277
    Facebook page: Makan Angin London
    Instagram: makananginlondon
    Website: http://ukhomestaypengangkutanlondon.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  21. Salam, mohon laluan utk;
    Homestay

    Makan Angin London
    SEWA BILIK dan TRANSPORT (London, UK Tour) dengan kadar berpatutan.
    HUBUNGI @
    Whatsapp di +44 7478 684277
    Facebook page: Makan Angin London
    Instagram: makananginlondon
    Website: http://ukhomestaypengangkutanlondon.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  22. Seronoknyer.. kidah rozita memang selalu memberi inspirasi pada saya. Sblm ni setelah membaca kembara puan rozita ke melbourne telah membawa saya sekeluarga ke sana september lalu.. terima kasih kerana memberi inspirasi kepada kami.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Riko Adryansyah
    Mobile : +6281365654104 ( WhatsApp )
    E-Mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. Salam bkenalan drp kami makan angin London

    Budget SEWA BILIK dan TRANSPORT (London, UK & EUROPE Tour) dengan kadar berpatutan.

    HUBUNGI @
    Whatsapp di +447478 684277
    Facebook page: Makan Angin London
    https://www.facebook.com/makananginlondon
    Instagram: makananginlondon
    http://ukhomestaypengangkutanlondon.blogspot.co.uk

    -------------------------------------------------------------------------------
    Amsterdam & Belgium
    Tulip Garden package
    25 April - 16 May 2016
    3D 2N | 3D2N
    5 px | 6 PX
    £2500 | £2850
    What included in the package
    - Hotel
    - Breakfast
    - Ferry fare
    - MPV
    - Netherland
    Keukenhof, Zaanse Schans windmills,
    - Belgium
    Atomium, Mini Europe
    Harga ade berubah terubah
    Hotel reservation & ferry fare
    -------------------------------------------------------------------------------

    ReplyDelete
  25. Salam bkenalan drp kami makan angin London

    Budget SEWA BILIK dan TRANSPORT (London, UK & EUROPE Tour) dengan kadar berpatutan.

    HUBUNGI @
    Whatsapp di +447478 684277
    Facebook page: Makan Angin London
    https://www.facebook.com/makananginlondon
    Instagram: makananginlondon
    http://ukhomestaypengangkutanlondon.blogspot.co.uk

    -------------------------------------------------------------------------------
    Amsterdam & Belgium
    Tulip Garden package
    25 April - 16 May 2016
    3D 2N | 3D2N
    5 px | 6 PX
    £2500 | £2850
    What included in the package
    - Hotel
    - Breakfast
    - Ferry fare
    - MPV
    - Netherland
    Keukenhof, Zaanse Schans windmills,
    - Belgium
    Atomium, Mini Europe
    Harga ade berubah terubah
    Hotel reservation & ferry fare
    -------------------------------------------------------------------------------

    ReplyDelete