MISS NUFFNANG

Tuesday, March 26, 2013

Land of the rising Sun : Japan-Kyoto (3)

Day 6

Terasa sedey pulak dah last day di Kyoto ni. Flight kami jam 11 malam so masih ada seharian untuk explore Kyoto ni.

Lepas check-out hotel jam 9 pagi, kami menuju ke Kyoto station untuk simpan beg dulu. Malangnya semua large size locker dah penuh, tinggal hanya medium size locker jer. Namun rupa rupanya beg kami muat jugak dalam medium size locker tu. Ada medium size yg kecik dan ada medium size yg besar...Nasib nasiblah. Fuh !!! Lega...


Kami terus ke kaunter untuk beli tiket Haruka Express iaitu direct train dari Kyoto ke Kansai Int. Airport. Kalau tak salah harganya 2800 yen macam tu utk sorang, dan free untuk CK. Lega dah beli tiket tu dan memang dah plan nak naik train ke airport tu jam 5.45 atau paling lewat 6.15 petang sebab journey ambik masa  1 1/2 jam dari Kyoto ke Kansai airport.Berdasarkan bacaan blog kenkawan, biasanya flight AA dari Osaka ni diawalkan.(memang betul pun, flight kami awal 1/2 jam dari yg dijadualkan)



Kemudian, kami beli pulak kyoto city bus pass di kaunter yg terletak bersebelahan stesen bas di Kyoto station ni. Harga satu pass tu 500 yen/pax dan boleh guna utk naik bas sepanjang 1 hari di kyoto city.

Di sebelah kanan tu, kaunter beli pass bas, sebelah kiri ialah tempat menunggu bas..


Menunggu bas di station yg betul mengikut destinasi anda. Tengok tu...mereka tu berada dalam barisan tau nak naik  bas yg sama dgn kami..



Kyoto Station yg besar ala ala...macam KL sentral kitalah..


Perjalanan dari Kyoto station ke Ginkakuji dalam 40 min macam tu. Kebetulan penuh pulak orang dalam bas tu. Kami terserempak dgn satu couple dari Bangkok yg nak menuju ke tempat yg sama. So berbual buallah kami. Mereka baru sampai dari Tokyo dan akan stay 2 malam di kyoto sebelum gerak ke Osaka pulak.


Turun di bus stop dah ternampak signboard ni. Lupa dah apa bus stop tu...kena refer pada kyoto city bus map tau



Nampak tak trishaw tu ?? Boleh naik dgn bayaran kalau tak larat jalan. Jarak dari bus stop yg kami turun ke Ginkakuji temple ~ 500 m



Kami melalui satu kawasan yg cantik ini...agaknya inilah path of philosophy.
 Kalau autumn atau spring sure cantik view niiii...




Perlu mendaki bukit sedikit...di kiri kanan ialah kedai menjual pelbagai makanan dan souvenirs. Masih lengang lagi..



Pintu masuk ke Ginkakuji temple..Salji masih memutih...Bayaran masuk ialah 500 yen seorg.


 Ginkakuji temple...


Jisho-ji Temple is better known as Ginkaku-ji (Temple of the Silver Pavilion), a temple belonging to the Buddhist Shokoku School of the Rinzai Zen sect. 

Ginkaku-ji Temple (The Silver Pavilion) is an elegant temple set in beautiful grounds at the foot of Kyoto's eastern mountains. Its grounds are an outstanding example of Japanese landscape architecture. Whether one is sitting on the landing beside the unique sand garden with its 2-metre silver cone, or walking the trail and catching glimpses of the Pavilion from different vantage points, one is constantly aware of the lovely details which move the heart. Originally designed as a retirement villa for the Shogun Ashikaga Yoshimasa (1436-1490) in the Muromachi Period (1338 - 1573), Ginkaku-ji Temple was modeled on its sister temple Kinkaku-ji Temple (the Golden Pavilion). Yet Ginkaku-ji Temple was never plated in silver, and the main temple building remains an unpainted brown--and in its way, exemplifies the Japanese idea that something plain can be beautiful. -Google



Patutlah tidak dibenarkan membawa stroller dan memakai tripod stand sebab ada tempat berpasir..





Salji memutih di atas pokok pokok



 the unique sand garden with its 2-metre silver cone..Tu cone kat belakang



Bangunan di belakang tu lah templenya, tapi visitor  tidak dibenarkan masuk, hanya berjalan di kawasan taman sahaja
















Add caption





Elemen lumut, air dan batu batu melengkapi japanese garden yang mendamaikan ini..

Cantikkan view nih....?

Perlu mendaki anak tangga untuk ke atas bukit

Hampir sejam di dlm Ginkakuji temple ni, kami pun beredar dari situ. Masa tu dah hampir jam 12 tengahari. Seterusnya kami nak ke Gion area, then terus ke Senenzaka slope dan Kiyumizudera temple. Masa tu I berdoa agar dipermudahkan segala urusan sebab kami kan kesuntukan masa...Harap harap mudah dapat bas dan mudah jugak mencari tempat yg nak dituju.


View dari entrance ginkakuji temple...masa ni org dah ramai. Kiri kanan tu ialah kedai souvenirs..


Terpaksa berhenti di sini dahulu...Nanti sambung lagi citer last day di Kyoto yeee...



23 comments:

  1. Cantiknya... suka betul tengok...

    akak tgk u nak ke Phuket ye.. nanti kat sana pegi je makan kat arab resto.. selamat... seafood dia pun tak leh percaya 100%..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye ke kak yan...thanks for the info pasal resto arab. Baca dari blog org, bagitau resto kesuma seafood tu halal.

      Delete
  2. Alah..sedang khusyuk membaca tetiba sambung lak..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...potong stim ye. Sorry JM...kerja tengah banyak, ni pun curi curi masa nak hapdate entry...

      Delete
  3. Betulah mama. Tgh mengimbau kenangan tiba-tiba sambung entry lain lak.........TQ mama. i n kasih have sweet memori dgn mama di Japan.

    ReplyDelete
  4. Saya pernah menginap di Kyoto Tower Hotel tu...

    Tempat kursusnya di Tokyo tapi minggu lawatannya di bawa ke Kyoto, Kobe dan Okayama serta Pulau Shikoku...

    Tapi masa tu musim panas berdenting... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertuahnya Mie berkursus sambil dapat melancong. Musim panasnya sangat panas ye Mie ??

      Delete
  5. kak ita,
    sy baru habis part nara...slow betul nak menaipnya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ..memang mencabar betul part nak menaip dan menceritakan semula ni...Akak baca citer Nara awak tu..sambil mengimbas kenangan lalu katanya

      Delete
    2. tau xpe..sy pulak jns nak cerita semua pengalaman sy kt sane...hehe..

      dh hbs dh nara, smbg kobe...lega..hehe..

      Delete
  6. Cantik kn Kyoto ni! Bilalh dpt gi ni....

    ReplyDelete
  7. cantik sangat kan scenery dalam ginkakuji tu kan kak, banyak betul lumut, tebal-tebal pulak tu, rasa macam nak guling-guling jer, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha memang cantik orga...kami pun rasa cam nak guling guling kat atas rumput tuuu...

      Delete
  8. Cantik sgt kak!!!! Suke plak tgk pokok2 dgn salji yg tgl sikit2 tu...kalo lieya gatal tgn dah tu dok kuis2 hahahahaahah....

    Teratur je kan tgk life dieorg kat sane walo pun ramai2 gituuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...kami pun sama lieya, gatal tangan kuis kuis salji tu, husband akak siap goyong pohon pokok tu nak bagi salji berguguran...peghak betul orng kata hehehe...

      Delete
  9. kak ita,

    flt musim winter mmg awal..same jugak mase sy smp ke sana..awal 1/2 jam dari jadual..mase balik sy pergi tanye staff kat kaunter, die bgtau musim winter flt akan smp lbh cpt dr biase..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ita, bila sambungan next? rindu nak baca ni...hehe

      Delete
    2. Hehehe sorry dear...insyaallah esok ye..

      Delete
  10. cantik.
    tertarik
    tah bila dpt ke sana.

    *tenkiu kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. QR..akak boleh rasa apa yg awak rasa. Semoga doa awak dimakbulkan satu hari nanti ye dear...

      Delete