MISS NUFFNANG

Tuesday, April 2, 2013

Land of the Rising Sun : Japan -Kyoto (4)

Akhirnya inilah entry terakhir pasal bercuti di Kyoto hari tu...

Dari Kinkakuji temple, kami bercadang untuk ke Gion area terutama utk Kiyumizudera temple yg famous dgn view yg cantik tuuu. Kami menunggu bas no.100 untuk ke Gion. Dalam bas ada announcement next bus stop dlm english dan japanese, tapi tentulah englishnya sangat japlish jadinya. So kena dgr betul betul...


Bas stop yg kami tunggu bas tu berhampiran dgn tempat ni...




Kami turun di bus stop berhampiran dgn  Yasaka shrine. Kami hanya ambik gambar dari tepi jalan jer..

View Yasaka shrine dari tepi jalan..





Yasaka Shrine..
Dari Yasaka shrine, kami berjalan menyusuri jalan raya ke arah Kiyumizudera temple. Kami tak sempat ke Gion area sebab takut terlepas ke Kiyumizudera.




Terserempak dgn aweks jepun ni, seronok pulak diaorg bila I nak bergambar ..

Masa tu salji turun manja manja gituu...Tak jauh dari jalan besar, kami memasuki lorong kecik menuju ke Yasaka pagoda. Lorong tu menaiki bukit...terasa penat jugak berjalan sambil menolak stroller CK.


Yasaka pagoda...masa ni salji turun tapi tak lebat

Yasaka Pagoda also known as Hokanji temple

The pagoda rests on a bank in Eastern Kyoto. At 46 meters (151 feet) high, the temple stands out as a landmark of the city. Located between the Yasaka Shrine and the Kiyomizu Temple, the Pagoda is surrounded by residental buildings. The Pagoda also has a small traditional well attended garden at its base.

The construction and design of the pagoda were never altered, despite being rebuilt several times after different blazes. The design, which consists of a long central wooden beam, is earthquake safe and remains a model for experts today who construct buildings in earthquake prone regions.-Google

                Yasaka pagoda:An Earthquake Safe Landmark

Tomikichiro Tokuriki 1902-1999
copyright Tomikichiro Tokuriki : Google
Lukisan ni menunjukkan betapa famousnya  Yasaka Pagoda  





Sebelum tiba di Yasaka pagoda, kami melalui satu temple kecil, tapi tak tau nama apa. Pastu, tetiba ternampak satu pasangan berjalan keluar dari temple tu. Pengantin baru kot...sebab di depan diaorg ramai warga tua turut keluar dari temple tu..

Kami agak mereka ni pengantin baru sebab jalan tersipu malu sambil pegang tangan...cewahhh !!



Signboard ni terletak di atas laluan pejalan kaki...kalau tak perhati betul betul memang  terlepas signboard ni..


Laluan menaiki bukit...memang mencabar betul. CK pulak dah hampir nak terlelap tu...

Selepas melepasi Yasaka pagoda, kami teruskan menapak ke Kiyumizudera temple. Oleh kerana laluan menaiki bukit tu, I rasa kami dah menghampiri Sanenzaka slope ( a narrow stone-paved street) . 

Sanenzaka slope
Sannenzaka means sannen slope (zaka/saka means slope in Japanese). This slopes are leading to Kiyomizudera and also Kodai-ji temples. Along the way there are lots of traditional shop houses, restaurants and also Yasaka Pagoda. This neighborhood is also specified as the Historic Preservation District due to the many traditional town houses, shrines... google

Masa tu hari sabtu, maka tersangatlah ramainya tourist dan juga local people di lorong ni...

Rajin pulak minah minah ni berkimono ke temple..




Manaiki tangga di sannenzaka slope niii....Ooohhh kami terserempak dgn geisha (atau maiko ???).
Ramai tourist berhenti ambik gambar geisha ni..


Part mendaki tangga (sprt gambar atas tu) adalah part yg paling mencabar sekali. Sebab masa tu CK dah terlena atas stroller dia. Maka terpaksalah I pegang stroller di depan dan hubby pegang di belakang utk angkat stroller tu. Makkk aiiii...rasa nak patah pinggang kami...

Kiyumizudera temple

Akhirnya kami sampai jugak di Kiyumizudera temple....memang cantik temple ni, dah lah terletak atas bukit. Tapi masa tu, I dah give up dah nak masuk ke kawasan temple ni. Sebab perlu menaiki tangga lagi...rasa dah tak sanggup mengangkaut CK dan stroller dia sekali...Hubby suruh I naik ke atas dan ambik gambar, dia lebih rela menunggu di tangga tu aje..Sooo sebagai isteri yg patuh (cewahhh !!!) I masuk ke kawasan tu sorang sorang ambik gambar view. Sebab dalam hati dah pikir dah, alang alang sampai...mesti teruskan jugakkann !

Kiyumizudera temple...view dari hadapan.

Kiyomizudera (清水寺, literally "Pure Water Temple") is one of the most celebrated temples of Japan. It was founded in 780 on the site of the Otowa Waterfall in the wooded hills east of Kyoto, and derives its name from the fall's pure waters. The temple was originally associated with the Hosso sect, one of the oldest schools within Japanese Buddhism, but formed its own Kita Hosso sect in 1965. In 1994, the temple was added to the list of UNESCO world heritage sites.
Kiyomizudera is best known for its wooden stage that juts out from its main hall, 13 meters above the hillside below. The stage affords visitors a nice view of the numerous cherry and maple trees below that erupt in a sea of color in spring and fall, as well as of the city of Kyoto in the distance. The main hall, which together with the stage was built without the use of nails, houses the temple's primary object of worship, a small statue of the eleven faced, thousand armed Kannon. Google 

Kiyumizudera temple ...view dari sisi.

Ni gambar kedai kedai sepanjang jalan ke Kiyumizudera temple..







Gambar atas: Tengah ambik air sembahyang ????
Tengah sibuk ambik gambar sensorang di celah celah pelancong yg ramai kat atas tu, tetiba I ternampak hubby tengah menolak stroller CK . Aik ??? Cam ner dia tolak sensorang stoller tu naik tangga ? 

Rupa rupanya ada laluan kereta ke atas kawasan temple ni....Ohhh..


Laluan kereta utk ke kawasan atas temple...
Bayaran masuk utk kedalam temple ialah 300 Yen...tapi kami tak masuk sebab laluan utk turun ke bawah adalah jauh boleh nampak dari atas tu (one way). Tambahan pulak pengunjung ramai...tak larat nak bersesak sesak. So, selepas ambik gambar, kami turun melalui laluan kereta.

Nampak tak ramainya org ke kiyumizudera temple ?. Laluan berbukit ni kiri kanannya ialah
deretan kedai yang menjual pelbagai souvenirs
So, kami terus mencari bus stop utk berpatah balik ke Kyoto station. On the way ke bus stop, terjumpa bangku bangku tempat duduk. Maka kami pun duduk sekejap di situ sambil makan bekalan lunch kami. Masa tu dah hampir jam 3.30 petang. 

Selepas habis bekalan makanan dan selepas hilang penat, kami terus berjalan turun sampai di penghujung jalan, kami ternampak pulak satu lagi kawasan yg cantik tapi kami dah tak larat dah menapak dlm cuaca sejuk tu.

Tak tau apa nama tempat ni...
 Rupa-rupanya bus stop yg kami tuju tu agak jauh jugak...rasa menyesal pulak tak pergi ke bus stop yg kami nampak dlm perjalanan tadi..     Tiba di bus stop tetiba CK kata seluar dia basah. Alahaiiiiii.....diapers dia tembus so habis basah jeans dia. Diapers dia tak penuh, tapi agaknya dah tersenget kottt..Nak buat cam ne sebab I memang tak ade spare baju sebab semua dah sumbat dlm luggage yg dah ditinggalkan di locker pagi tadi... 

Kalau tukar diapers pun tak guna sebab CK masih akan pakai jeans yg sama. Kesian kat CK. So I suruh CK berdiri je sebelah I dan dalam bas pun berdiri jer tapi jangan peluk mama atau baba sebab kami belum solat lagi.

Sampai kat Kyoto station, terus ke locker, ambik beg beg kami. Bukak beg kat situ jugak utk keluar baju dan jeans baru CK. Bawa CK ke toilet dan terus operasi dalam toilet yang bukannya ada paip air. Terpaksa lah emak dia ni guna kreativiti cam ner nak dapat air utk bersihkan CK.   

Kami bersolat di taman berhadapan Kyoto station..then terus menuju  ke tempat menunggu Haruka express. Kami naik Haruka jam 5.45 petang. Leganya...sebab train ni direct sampai Kansai inter.airport. Sampai di airport jam 7.15 petang. Di Kansai airport , ada surau utk bersolat, terletak berhadapan dgn starbuck. Tak per lah...sampai awal di airport. Biar awal asalkan tak kelam kabut..

Habislah cerita catatan perjalanan ke Osaka-Nara-Kyoto yang sangat sangat berharga. Ni lah first time kami bacpack sekeluarga ke oversea. (Biasanya kalau ke Indon tu, kita ada supir yg ready membawa kita ke mana mana. Masa kat HK dulu backpack pun sehari jer dan hanya kami berdua ajer.) Oleh kerana pengalaman kat Jepun ni sangat indah...hubby dah plan utk backpack sekeluarga ke over the sea lagi...Ikut mana tiket murah yg boleh dirembat dari AA.

                

23 comments:

  1. akak cantiknye org jepun...putih2 gitu kan....pastu ade hello kitty pakai kimono tuuu...super duper cute okeyyyy hehehehehe....kalo mia mija ni sure cukai sorang seketul ekekeekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang diorg putih cantik, dahlah sopan jer akak tengok.
      Memang hello kitty pakai kimono tu sangat comeiii lieya...akak pon ada beli yg saiz kecik kecik utk CK

      Delete
  2. untunglah akak dapat tengok geisha banyak tempat, jeles betul...kitorang ritu terpaksa berlari bagai semata-mata nak ambik gambar, huhu~...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami pun jakuns setiap kali nampak perempuan berkimono dgn muka putih melepak tuu. Mesti nak ambik gambar diorng...yelahhh, biasanya tengok kat tv aje ..

      Delete
  3. Kak ita,

    Lbh kurang gmbr kt yer..hehe.mmg mencabar btl part naik bukit tu.sy pun pnt apetah lg akak n hubby yg menolak stroller..

    Mcm2 drama kt sane kan..kesian CK sbb seluar die bsh..mesti xselesa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah dear...gambar kita lebih kurang sama jer. Part jalan sambil mendaki tu memang tak boleh diingatlah...rasa masa tu jugak taubat dah tak nak pi mana mana hehehe...

      Bila ingat macam macam drama tu...memang ngerilah, kira dah nak taubat nasuha dah, tak mo dah pi melancong backpack hahaha.

      Delete
    2. kak,

      sy xhbs lg cerita g jepun ni...skrg br hbs part arashiyama..slow betul la..

      Delete
    3. Akak baru jer baca awak punya bamboo grooves, cantiklah gambar awak kat situ...jeles ahkak tau !!!! Hehehe...Tak sabar nak tunggu sambungan citer awak tuuu...

      Delete
    4. thanks kak ita,

      gmbr sy biase2 jer kak...tmbh2 pulak mase tu, batery sy nazak...tu yg xbyk sgt gmbr..thanks again..

      Delete
  4. Backpack bersama baby..memang akak n hubby begitu gigih..sure penat kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang penat zila, sebab nak kena hangkut stroller bagai...Tapi bila tengok si kecik tu enjoy berjalan dan tak buat perangai, hilang rasa penat. Tulah...Zila, enjoy travel puas puas, nanti dah ada "handbag" memang payah nak travel lagi

      Delete
  5. Backpack kalau ada lelakinya x per......tp seronok traveling backpack ni. Kt boleh duk lama2 satu tmpt x payah nk rushing2. Seronoknya bc pasal org gi holiday!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak ani. Saya tabik kat pompuan yg travel sensorang. Memang beranilah...

      Delete
  6. Itulah bila dah kena virus jalan-jalan, memang dah tak boleh nak stop lagi. Asyik mikir next trip je kan.... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul mie. Tak sabar nak baca entry baru awak pasal ke china.

      Delete
  7. Kalau kita berwudhuk sebelum solat mereka pun ada juga ye cuma cara tak samalah kan... nampak seronok juga perjalanan ini Rozi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kakzakie. Trip ni sangat memenatkan tapi menyeronokkan sebab pergi bertiga..

      Delete
  8. putihnya pengantin tu..
    backpack agak menarik kan
    belom pernah ke over sea lagi..

    sronok bc entry orng yg suka travel ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana tau akan datang nanti, QR pulak mula jenjalan oversea. Insyaallah..ada rezeki..

      Delete
  9. Kalau pegi jepun tak melawat shrine2 yang bersepah tu memang rugi jugak la kan. sebab cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang betul Janggel. Thanks singgah blog akak

      Delete
  10. omg!!! brings bk Japan memories!! best bace ..hehehe..bila lah I nak update mine...kekekek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama tak dengar / baca entry baru Yan. Yupp...entry japan Yan...

      Delete