MISS NUFFNANG

Monday, April 8, 2013

Land of the Rising Sun : Japan. Our Budget

Hari ni terrrrajin pulak nak buat budget ke Japan ni selepas tengok komen Ruhaidah Rosli. Tak pe, mana mana yang elok tu kan lebih baik dikongsikan. Sharing is caring...


Bagi yg terlupa citer semua trip ke Japan bolehlah ulang baca  Land of Rising Sun: Japan dari di Osaka, then ke Nara than ke Kyoto...


Kansai Intr. Airport: Ruang untuk kanak kanak bermain. Budak jepun tu buat dono je bila
CK nak ajak berkawan. Communication breakdown hahaha...

Kansai Inter. Airport..


Train ke international terminal..



Kansai Inter. Airport..


Perbelanjaan kami

Tix KL-Osaka ( 3 orng) : rm2800 (dah termasuk luggage pergi 30kg, balik 25kg, makanan dlm flight, pilih seat)
Hotel (booking melalui booking.com) : Hotel Kansai Best Westin Premire( 1 mlm) : rm315
                                                          Hotel Shin Osaka Sunny Stone (2 mlm) : rm 478
                                                          Hotel Almont Kyoto ( 2 mlm)                : rm 448
Osaka 2-days pass ( 2 org)               : 2700 yen x 2 = 5400 yen                      :rm 172
Train Osaka-Nara (2 org)                 : 780 yen x 2 = 1560 yen                         : rm50
Train Nara-Kyoto (2 org)                 :690 yen x 2 = 1380 yen                           :rm 44
Kyoto One-day pass ( 2 org)            : 500 yen x 2 = 1000 yen                          :rm32
Trains di Kyoto ( 2 org)                    : 1140 yen x2 = 2280 yen                         :rm 73
Fee Kinkakuji temple (2 org)            : 500 yen x 2 = 100 yen                            :rm 32
Haruka express: Kyoto-Kansai Airport: 2900 yen X2= 5800 yen (sorry ni x ingat harga): rm 186
Souvenirs (FM, t-shirt, keychain, dll..)                                                              : rm 1000

                                                          TOTAL : RM 5630.                  

Murah aje kan... ini utk bagpack lah. Kalau guna tourguide tentulah lagi mahal..



38 comments:

  1. sngt bagus bajet nih...boleh dijadikkan guide line kalau satu hari nanti nak ke sana plak..he..he.. saya tau hotel kat sana sumer mahal2 kan? tp hotel yg kak ita duduk ni, murah2 aja... kira ok sangatlah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan kot dpt beli bilik hotel yg murah tapi akak rasa bilik best westin kansai tu mahal sgt. Tq farikica sbb bg akak info pasal survey bilik hotel melalui booking.com tu..

      Delete
  2. kalau tolak harga tiket, lebih kurang belanja saya jugak masa pergi ritu, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak rasa pun lebih kurang sama jer kan orga. Iyalah..sebab tix tu akak bertiga. Yg lain punya byrn semua utk berdua je...

      Delete
  3. Kalau ikut pakej mungkin dua kali ganda harganya. Harga sebegitu agak berpatutan sebab kat Jepun serba serbinya mahal.

    Sangat teringin nak ke Jepun lagi...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. En. Mie dah biasa ke Jepun...tentulah lebih paham pasal harganya yg serba serbi mahal. Saya pun teringin pulak nak ke Tokyo dan utara Jepun...tapi tak tau bila. Berangan nak tengok autumn pulak di sana...

      Delete
    2. Takde lah biasa ke sana, cuma pernah tinggal di Yokohama selama enam bulan utuk berkursus. Tu pun dah lama...

      Delete
  4. alahai... teringinnya nk ke sana... tp blm pya kemampuan.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu si kecik tu besar sikit dela...sempatlah menyimpan. Kalau ada rezeki sure dapat sampai ke Jepun..

      Delete
  5. Assalam..kak ita..ya Allah terima kasih sebb sudi nak describe lg detail. Jepon ni antre slh satu ngre y waida nk p sgt2...org 1st time nak plan p luar ngare..serba srbi xtao...macam2 pk.dgn tight badget bole ke pegi...n nak tanya jepun ni pelukan visa kan..jadi macammana ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak sorry kak ita.rupanya kak ita da sentuh bab visa..cume satu je..brpe y kite perlu ad dlm akaun utk apply visa.ad org kate 10k..betul ke...

      Delete
    2. kak ita,

      sorry tumpang lg...hehe..

      ruhaidah, kt blog kt ade details pasal visa..
      xsemestinya perlukan 10k..bg sy yg pntg ade company letter. hr tu kwn sy submit 3k++ pun lps...saje nak test mase tu...alhamdulillah, lps jugak rupenye..

      Delete
    3. Mana mana yang baik akak kongsilah waida semoga memudahkan org lain pulak. Tang duit dalam akaun masa nak apply visa tu , sebenarnya tak de amount yg spesifik. Mungkin depends on berapa hari kita kat sana sebab maksimum 15 hari jer kita boleh stay kat jepun dari visa yg diberikan tu. Ada juga blog org lain yg akak baca, 6k jer akaun dia utk stay 6 hari dan visa dia approved. Pandai pandai kita congak ikut keperluan kot...

      Delete
    4. Tak der masalah dear...silalah. Sharing is caring....

      Delete
  6. kak ita dh keluarkan budget2 ke jepun..kak, next time boleh jugak cuba agoda.com.not bad jugak harganya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaaa...dah habis dah entry.

      Dear...akak tak berapa suka guna agoda.com tu sebab dia terus swipe card. Dan kalau nak cancel booking tu, diaorg akan return duit. Part menunggu return tu yg akak malas sikit. So, akak lebih selesa pakai booking.com sebab dia tak charge sehinggalah kita check-in..

      Delete
  7. Oo..tq sumer..kalau kita xde company letter maksudnya..saya xkeje saya study lg..macammana pulak ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasenye klu dlm kes awk ni, parents kene jd penjamin la..boleh google website embassy jepun..

      klu rase ssh sgt nk pg skrg, tggulah mase kerja nnt..

      Delete
    2. Oo..macam tu..visa tu untuk apa ye sebenarnye...(sorry mmg xtao sgt2)

      Delete
    3. utk masuk ke negara jepun, china, US, russia, arab saudi, mesti kene ade visa...visa ni mcm kebenaran utk kt melawat ke sesuatu negara tu..

      mcm jepun ni pun xterkecuali...kt kene apply visa utk pg ke sana..visa pulak ade mcm2, visa lawatan, visa belajar or visa kerja..

      klu xde visa ni, imigresen kt pun xlepas kt utk pergi ke negara jepun ni..hrp awk fhm..

      Delete
    4. I loikeeeee....semua info tuuu...

      Delete
  8. Terima kasih kak ita kongsi info nih, klau budget tu tuk 3 org kira murah ler

    Klau mcm tu, klau jm pegi sorang dlm rm3k mesti dh cukup kan :-)

    ReplyDelete
  9. Thanks kak share info berguna...mane tau kalo ade plan ke sane boleh amik info dari entry akak.... Pd lieya kos akak ni boleh tahan berpatutan ni...pandai akak bajet...tiket flight pun murah dah tu kan kak....

    Hope ade laa rezeki terpijak lieya gi sane heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana tau kan lieya...nak ke Tokyo disneyland pulak ke. Ada rezeki, sure lieya anak beranak akan sampai..

      Delete
  10. Wah murah tu tiket utk 3orang baru RM2800.
    1fine day, nak gi gak jepong.. tapi pasang angan-angan / cita-cita + kumpul duit dulu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaa....knowing dekdaa, sure akan sampai ke jepun tuuu hehehe...

      Delete
  11. Murah tu......tq utk info ni ye! Who knows one day......hehehe.....mulalh tu nk berangan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silalah mula berangan k.ani. Who knows one day..hehehe...

      Delete
  12. Thanks for sharing. Tp ntah bila boleh pegi ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kashmir kak yan boleh sampai, apatah lagi ke jepun ye tak kak yan ? Jeles tauuu ...

      Delete
  13. assalamualaikum. nak tanya. susah tak nak berbackpack ke jepun? apa procedure dia eh? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..Queenz. Perlu apply visa Japan. Akak rasa tak payah sangat procedure visa tu. Boleh tengok entry akak pasal japan visa tu atau rujuk kat blog orng lain yg dah ke jepun.
      Tentang backpack tu...akak rasa sangat senang sebab public transport di jepun sangat cekap samada trains (JR trains) atau subways. Dan kebanyakan tourist attraction places berdekatan dgn station public transport...

      Delete
  14. salam.. u slalu travel ya.. sy suka kumpul snowglobe.. kalau u travel, u belikan agaknya boleh tak.. lepas tu u jual le kat i.. boleh ke ek.. tq..

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Salam sis.. ni bajet per person ke? Mknn halal susah x nk dpt kat sna? Tq

    ReplyDelete
  17. dear nurul

    cuba bc btl2 blog ni.kt situ tulis budget utk berape org..ni mesti xbc lps tu tanya soalan bukan2..pnt jer org tulis pnjg2 kt situ..

    klu rase ssh nk dpt mknan halal..bwk jer bekal sendiri..xsusah pun..

    pls ek..tlg bc dulu sblm tanye benda yg dh ada..really annoying

    ReplyDelete