MISS NUFFNANG

Monday, April 15, 2013

Land of the Rising Sun: Japan. Souvenirs

Salam sejahtera. Minggu ni agak relaks sikit sebab students semua sedang menghadapi study week. So, cikgu pun relaks laaa sikit. Tapi jangan salah sangka, walau relaks sebab takda kelas tapi, students akan datang berkerumun utk menanya soalan.....Haishhh tu kes study last minute lah tuuu...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entry kali ni hanya nak tunjukkan apa souvenir yang  boleh dibeli di Osaka, Nara dan Kyoto. Tak da apa yg special sebab kami hanya beli souvenirs sahaja.. Maklumlah harganya agak mahal jugak..


Setiap souvenirs yg kita beli tak kisahlah fridge magnet ke, key-chain ke, penjual akan buang dulu tanda harga dan kemudian letak souvenirs tu dalam sampul seperti pembalut hadiah dan cellotape. Memang orang jepun ni mementingkan presentation yg kemas.
Harga utk FM ni range diantara 300 yen -550 yen satu. Memang lebih kurang tu je harganya, dan fix price lah. 


Kertas pembalut setiap Fm tu I jadikan alas utk ambik gambar ni..Ni antara koleksi FM yg dibeli. Kebanyakan nya kami dibeli di tempat tu. Misalnya FM umeda sky building tu dan FM Osaka castle.



FM ni dibeli di Nara yg terkenal dgn rusa. Harganya kalau tak salah 400 yen. Sorry kalau tersilap harga, sebab semua tanda harga tu telah dibuang terlebih dahulu oleh penjual sebelum mereka letakkan dalam sampul pembalut hadiah tu..



T-shirt CK dibeli di Nara, harganya agak mahal 1200 yen (rm39). Tapi kualiti t-shirt OK !



Key-chain Kyoto tu dibeli di kedai souvenir kat Kyoto station. FM yg lain tu dibeli di arked kat Shojo dori.




Snow globe besar tu beli kat kedai di luar Kinkakuji temple, harganya 700 yen. Yang kecik kecik tu sebenarnya
ialah FM yg dibeli kat arked di shojo-dori, satu berharga 150 yen. Kami beli 23 FM ni,  tu yg ada satu penjual tak nampak yg dia tak tanggalkan tanda harga. 



T-shirt putih tu berharga 890 yen dan 900 yen satu. T-shirt HRC yg di beli di HRC Osaka. Harga satu dlm 4200 yen

Piring tu dibeli di Osaka castle, harga satu 550 yen.
 Hello kitty berkimono tu dibeli di kedai berhampiran Kiyumizudera temple. Harga satu tu 500 yen..
Atas: gambar kupon hijau  tu ialah baki kupon  entrance ke tempat tempat menarik di Osaka.
Bawah: Kami bergambar sebelum naik tempozan ferris wheel. Mahal gak..1000 yen harga gambar tu. Takpelah.. kenangan.. 

Sekarang ni tak sabar menunggu bulan Mei pulak. Cuti cuti lagi ...



15 comments:

  1. bestnya senarai berjalan dah siap...tunggu masa sj nak angkat beg

    ReplyDelete
  2. Comei2 fridge magnet tu, anggaran berapa RM sekeping eh kak ita

    Wow nk berjln lg ye bln mei nanti nk kemana pulak tuee heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. FM 300 yen- 550 yen tu dlm rm9.60 - rm17.60 satu. Mahal kan. Tu lah bila akak terjumpa fm harga 150 yen ( rm 4.80 ) satu, akak borong semua yg ada kat kedai tu iaitu 23 bijik nak bagi kat kenkawan opis.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Sebenarnya nieda, en.suami yg rajin tengok promo AA ni. Ada aje promo yg murah dan kebetulan terkena cuti semester saya,terus aje dia booking tiket tanpa tanya saya dulu. Tarikh cuti kolej saya memang ada dlm planner dia...

    ReplyDelete
  5. rupanya ada jugak FM yg ade tulis nama tempat mcm kyoto tu. ingatkan ade tulis JAPAN saje. haishhh... bestnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks singgah blog akak john/henry. Akak lebih suka fm yg ada nama tempat cam tu..

      Delete
  6. wah...banyk jugak akak rembat, hehe...setuju tu kak, nampak macam 200-300 yen, tapi tambah tolak, mahal jugak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat cam ne orga...mahal pun mahal lah, beli untuk buat kenangan..

      Delete
  7. Koleksi FM kakak tak ada satu pun yg dari Japan. Bila dah tepek tu bila nampak mesti Rozi terkenang masa ditempat tersebut kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa..sorrylah kakzakie, saya tak beli extra FM tu sebab almaklumlah harganya..
      FM memang mengingatkan kita kat tempat yg pernah kita pergi..

      Delete
  8. Skrang kalo pergi bercuti mmg wajib beli FM kan kak....kenangan tu....lieya pun skrang kalo gi bercuti2 mane mmg ole2 akan cari FM....

    Cute dan comel semua ole2 yg akak beli tu....harga not bad jugak tu kak.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lieya...FM memang souvenir yg paling sesuai.

      Delete