MISS NUFFNANG

Friday, April 18, 2014

Tanah Jawa Trip Day 5 : From Jogjakarta To Bandung

Pagi pagi hari ke 5 kat Tanah Jawa ni....kami bangun dengan senang hati. sebabnya...tiket train ke Bandung dah tukar siap siap pagi semalam. Kalau tidak, haruslah terpacak di train station tu at least sejam sebelum bertolak untuk tukar print out email kepada tiket keretapi...

Selepas bersarapan di hotel Gloria Amanda, kami terus minta dihantar ke stasiun keretapi Jogja. Kami ambik transfer service oleh pihak hotel iaitu 50 000 rupiah. Masa datang hari tu, ambik teksi biasa dari train station ke hotel pun dah 60 000 rupiah.


Jam 7.45 pagi kami sampai di stesen....terus angkut beg dan menunggu train di tempat yang sepatutnya. Train ni ialah Lodaya Express dari Surabaya ke Bandung, dan berhenti di Jogja untuk ambil penumpang. Kami dijangka tiba di Bandung jam 3.30 petang. Harga tiket dari Jogja ke Bandung ialah 230 000 rupiah (~rm63) seorang.

Perjalanan Jogja - Bandung adalah sejauh 388 km !!

CK lena tidurrr !!! Memula rasa geli nak pakai bantal tu. Sekali tu ternampak pekerja train ambik bantal penumpang yang dah turun dan dimasukkan ke dalam plastik laundry cam tu untuk dibersihkan kot...

Pemandangan dari dalam train...


Laluan train jogja-bandung banyak mendaki bukit dan menuruni bukit.
Sebab tu perjalanan agak lama walaupun jaraknya 388 km sahaja


Sampai di stesen keretapi Bandung, perkara pertama yang dibuat ialah nak tukar tiket train dari Bandung ke Jakarta dan jugak nak tukar masanya sekali iaitu nak awalkan dari jam 2.30 petang nak awalkan ke jam 12 tengahari. Alhamdulillah dapat tukar masa walaupun kena bayar 5 000 rupiah seorang sebagai cas perkhidmatan. Ok lah tu...

Tunggu punya tunggu teksi blue bird, tak nampak bayang pun. Akhirnya kami naik kereta avanza yang minta bayaran 30 000 rupiah untuk ke Guntur hotel. Dekat je hotel tu, dalam 15 minit aje dari stesen keretapi Bandung. Selepas selesai urusan check-in, I pinjam tel.hotel untuk telefon supir yang dah dibooking melalui online iaitu dari pak Iwan Setiawan punya rental service. Alhamdulillah...supir akan ambil kami di hotel esok jam 8 pagi. Semoga tak berulang peristiwa kat Jogja lagi ...ya AMPUNNN !!!

Selesa sungguh hotel Guntur ni...biliknya besar dengan ada ruang berasingan untuk letak luggage. Memang puas hati laaaa..untuk 2 malam kat hotel Guntur ni, harganya 902 800 rupiah (~rm 243), memang murah tak sepadan dengan kedudukannya yang dekat dengan Pasar Baru dan cawangan Kartika Sari. Memang disyorkan kepada yang berminat bercuti dan bersopping kat Bandung.


Pemandangan dari pintu bilik hotel..


Selepas mandi, solat dan minum petang...kami pun terus keluar untuk ke the Secret F.O. Tahan teksi depan hotel je pun...Dah lupa apa company teksi tu, siap ada harga minimum 30 000 rupiah walaupun kat meter teksi tunjuk tambang lebih rendah. Jadi, walaupun tambang teksi kat meter tunjukkan 16 800 rupiah, kami terpaksa bayar 30 000 rupiah. Tak tau lah ni dasar company atau dasar pemandu tu...nak buat cam ne, tunggu punya tunggu, teksi bluebird tak de yang laluuuu...

Banyak jugak baju CK kami borang di the Secret, cantik dan murahhhh...Tak dapat harga camtu kalau kat Sogo KL hehehe....

Haha...datang Secret Outlet nak sopping je okeh !!!


Cantik pulak kat tengah tengah the Secret ni, siap ada landskap cantikkk..

Ni kat bahagian anak anak...



Ni..antara hasil rembatan di the Secret...memang rambang mata untuk baju budak perempuan...

Jumlah shopping kat Secret melebihi 1 juta rupiah (~rm270 aje..). Tapi puas hati sebab dapat baju CK dan baju bapak CK hehee...

Lepas habis shopping baju, kami makan nasi campur dan mee goreng kat kedai makan berdepan sikit dengan the Secret. Perut tak rasa lapar pun, saje nak alas perut orang kata.

Habis makan, terus tahan teksi dan balik ke hotel. Kali ni kami bernasib baik sebab dapat teksi bluebird. Tambang teksi balik dari Secret ke hotel Guntur cuma 15 ribu rupiah je !! Banyak teksi memang sedia menunggu di depan deretan F.O ni...memang senang laaaa..nak shopping banyak banyak pun. Kat dalam the Secret tu...ramai je orang Malaysia shopping... haih...bangga betul jadi orang Malaysia !! Memang kaya orang msia ni kannnn!!!

Esok, kami pusing pusing Bandung dan juga keluar dari Bandung...



7 comments:

  1. Salam ukwah..salam perkenalan.. 1st Blogwalking time sampai sini.. salam dari MyCherita

    ReplyDelete
  2. sudah lama tak melancong ke bandung, shopping kat sana memang best! hehe

    ReplyDelete
  3. Wah sampai Bandung terus melabur juta-jutaan... hehe

    ReplyDelete
  4. cantiknye kak pemandangan dari train tu.....hotel pun selesa sgt2...

    kat sane mmg syok bab sopingkan kak....lagi2 baju2 budak...mmg rambang mate laa dibuatnye....tingat mase lieya gi bandung dulu, pergi 1 beg...balik jadi 3 beg haahhahahaahahah

    ReplyDelete
  5. Mmg best shopping d bandung lagak jutawan :-)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika bapak / ibu ingin melawat ke Jogja dapat menghubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh paket wisata dari kami:
    Jogja 4D3N Tour

    Jogja Tour: Pantai Parangtritis, Borobudur, Museum Ulen Sentalu, Lava tour, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

    1st day
    11.30 – 12.00 jemput dari airport
    12.00 – 13.00 menuju local resto
    13.00 – 14.00 makan siang
    14.00 – 15.00 menuju hotel untuk check in
    15.00 – 15.30 check in hotel
    15.30 – 17.00 menuju pantai parangtritis
    17.00 – 18.00 pantai parangtritis
    18.00 – 19.00 menuju local resto untuk makan malam
    19.00 – 20.00 makan malam
    20.00 drop hotel

    2nd day
    08.00 – 10.00 menuju candi Borobudur
    10.00 – 11.30 Candi Borobudur
    11.30 – 12.00 menuju local resto
    12.00 – 13.00 makan siang
    13.00 – 14.00 menuju ulen sentalu
    14.00 – 15.30 ulen sentalu
    15.30 – 16.00 menuju lava tour
    16.00 – 17.30 lava tour
    17.30 – 18.30 menuju local resto
    18.30 – 19.30 makan malam
    19.30 drop hotel

    3rd day
    09.30-10.00 menuju kraton
    10.00 – 11.00 kraton
    11.00 – 11.30 menuju tamansari
    11.30 – 12.30 tamansari
    12.30 – 13.30 menuju local resto
    13.30 – 14.30 makan siang
    14.30 – 15.30 menuju prambanan
    15.30 – 17.00 prambanan
    17.00 – 18.00 menuju kotagede
    18.00 – 19.00 kotagede
    19.00 – 20.00 menuju local resto
    20.00 – 21.00 makan malam
    21.00 drop hotel

    4th day
    Tba drop airport


    The price includes:

    • Private Car / Minibus / Bus
    • Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
    • 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
    • Breakfast in hotel
    • Dinner & lunch at local restaurant
    • Guide
    • Entrance tickets listed in itinerary
    • Parking fees
    • Insurance
    • Mineral water

    The price excludes:
    • Flight Tickets
    • Personal expenses
    • Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
    • Tips for guide and driver

    * Price does not apply to peek season and high season

    Price: RM 497

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih.

    Kami juga melayani pakej wisata dengan tujuan sesuai dengan keinginan Anda.

    Wassalamualaikum wr wb


    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

    salam ... terimakasih banyak banyak sudah sudi memberikan ruang kosong untuk promote pengkhidmatan transport saya di blog yang best sangat ini

    Yuk!! ke Bandung shoping & liburan. dika ada menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, berterampilan kemas, jujur, peramah & sopan
    (Company Name : diekha tour)
    Jenis Kereta: Innova, Avanza, Apv Suzuki, Coster & Bas.

    Anda boleh melawat beberapa tempat menarik di Bandung dengan menggunakan perkhidmatan yang menyediakan kereta yang dikhaskan untuk di sewa di Bandung, dan anda boleh memilih kereta yang sesuai untuk anda gunakan di Bandung. Anda hanya menulis e-mel kepada kami atau hubungi kami, pemandu kami dengan kereta yang anda perlukan akan mengambil anda di mana-mana di Bandung.

    diekha tour membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan di Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

    Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung Dalam Bandar

    Kereta Taip Daily/14 jam

    Suzuki APV ( 7seat )
    Toyota Avanza ( 6seat )
    Toyota Innova ( 7seat )
    KIA Pregio ( 10seat )
    Isuzu Elf ( 11-15 seat )
    Isuzu Elf Long ( 16 seat )

    * semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.



    Email: diekha38@gmail.com;
    phone +whats app: +6281 320 627 412
    Fb. : diekha38@gmail.com / pusing pusing bandoeng

    ReplyDelete