MISS NUFFNANG

Thursday, December 15, 2011

Melancong Ke Bandung Day 2

Hari kedua, selepas breakfast yang boleh tahan sedapnya kat hotel, kami ke factory outlets. First FO ialah Central Branded Outlet terletak kat Jln Dago, Bandung. Kat sini lebih banyak jual blaus, handbags, jeans, baju kanak-kanak. Tapi rasanya blaus dia cantik cantik dan harga lebih murah berbanding tempat lain. I sempat beli sehelai blaus kat sini. Kat dalam FO tak dibenarkan ambik gambar. Kalau nak dibayangkan, macam kita masuk butik butik kat KL la...
Gambar dari google..





Pastu kami ke FO batik. I tak suka sebab batiknya design indon jadi tak beli apa apa kat sini.




Pastu, kami ke FO Terminal Tas pulak. Kat sini khusus untuk beg. Dari handbag, handluggage, baggage, beg kanak kanak semua ada. Kebanyakannya beg ciplak brand terkenal dan design pun tak menarik. Kat sini I beli satu beg untuk CK buat dia pergi taska. Beg tu kat mana mana pun ada, tapi sebab reganya separuh dari harga kat Msia, tu yang I beli jugak.




Pastu, sebelah Terminal Tas ialah FO untuk lelaki ForMen. T-shirt dan kameja banyak yang cantik cantik tapi hubby tak boleh beli sebab tak de saiz.






Seberang jalan, berdepan dengan Terminal Tas dan Formen, ialah FO The Summit. Kat sini banyak blaus cantik dan murah murah. Fesyen blaus nampak update, patut ramai orang kaya Indon soping kat sini masa tu. Kat sini I beli blaus dan T-shirt untuk CK. Harganya memang murah betul.






Habis soping, kami ke kedai makan masakan padang. Ramai orang kat sini. Kami siap bersolat kat sini.


Hujan lebat betul, jalan jam teruk. Kat sini dipanggil macet.


I suka sambal lada hijau tu..membuka selera.


Satu perkara yang memeningkan kepala ialah, setiap kali kami masuk kedalam bas, selepas soping ke, makan ke...mesti ada penjual masuk ke dalam bas dan jual macam macam barang. Tak sampai hati menengoknya, ada gak rakan rakan yang membeli cenderamata macam key-chain, FM, beg lipat, dan macam macam. Tapi penjual ni, tak lah mendesak kita membelinya cuma cara mereka tu membuat kita rasa simpati.


Penjual sedang menjual beg lipat.
Memula 12 keping rp100 ribu...last last 17 keping rp100 ribu.
Jual key-chain...
Pastu bergerak ke Trans Studio Bandung. Macet sepanjang jalan, tapi I perhatikan tiap kali kenderaan berhenti kat traffic light merah, ada saja orang yang datang minta derma la.., lap cermin kereta la.., monyet buat persembahan atas basikal mini la dan macam macam cara yang tak terlintas di pikiran, orang Msia akan buat untuk cari rezeki. 


Cer teka apa ni ??   Ini la tong gas berisi 3 kg gas. Supaya lebih ramai  penduduk mampu
beli gas untuk memasak, kerajaan sediakan dalam tong kecik.


Bila sampai di Trans Studio Bandung, dah hampir jam 3 petang. Kat sini kami diberi masa sampai jam 6.30 petang. Trans Studio Bandung ni lebih kurang macam Genting Theme Park cuma dia ni indoor aje la.


CK tidur dengan nyenyaknya...kami tak bawa stroller, so terpaksa dukung la..


Harga tiket masuk ke Trans Studio Bandung. Kami pergi hari Sabtu  so harga tiket mahal la  ~ rm 60


Depan pintu masuk Trans Studio... yahoooo CK dah jaga, tak perlu nak dukung lagi


Tersengih aje CK tu..dengan watak kartun popular di indon, si Bolang




View dari gondola yang bergerak di atas
Banyak permainan untuk dewasa, kanak kanak, rumah hantu, ada stage untuk opera van java, ada special effect action, dan ada perarakan semua watak yang ada kat Trans Studio ni pada waktu petang.


Opera van java...di open stage...





Perarakan semua watak yang ada di Trans Studio


Hantu dari Rumah Hantu... pastu tu hantu-hantu ni berhenti betul betul depan kitaorang. CK  pun menyorok  kat belakang I. Ha ha ha...hantu betul 





Layan jer la karenah CK nak naik benda nih..Cawan Berpusing





Hahaha.. turn baba pulak layan CK naik mini train..


Kat special effects action ni memang best, aksi stunt nya walau tak sehebat hollywood tapi memang best. 








Overall, memang seronok habiskan masa kat TransStudio ni. Tak terasa masa berlalu. 


Aksi boring. Sebenarnya dari Trans Studio ke kedai makan ni, macet teruk betul. Bila sampai  kat sini,  food  tak disediakan lagi sebab dah diberi kepada group lain. So lama menunggu food.


Itulah aktiviti hari kedua. Sampai jer bilik, lepas mandikan CK, I urut tapak kaki dia dengan minyak yuyi tu, langsung layu aje mata dia dan terus lena. Tentu CK letih betul berjalan.




Nanti sambung hari ketiga pulak.









7 comments:

  1. suka tengok gambar2 ni...
    terutama gambar makanan dan soping :)

    Pssstt..akak bukan aje boleh cakap indon...cakap Sunda pun bisa..hik3
    terpaksa belajar bahasa mereka sebab orang Bandung adalah orang Sunda:)

    ReplyDelete
  2. bukan tong gas yg kecik2 tu mmg subsidi dr kerajaan Indonesia utk rakyatnya ke........nmpk cam best jer tmpt2 shoppingnya!

    ReplyDelete
  3. Kasihredha..

    Dahsat la akak masa duduk Bandung tu. Kebanyakan makanannya memang kena dengan tekak saya kak kasih.


    Ibuhani..

    Menurut pak Hilman tour guide kami tu, tong gas tu kena beli tapi dengan harga murah la. Sebab harga minyak tanah jauh lebih mahal.
    Saya paling suka kat Pasar Baru, memang harga jauh lebih murah.

    ReplyDelete
  4. Assalamu'alaikum. Salam perkenalan tuk yang punya blog ini. Tuk yang mau bercuti ke bandung atau melancong ke bandung bisa coba hubungi kami, kami dari travel agency MalaysiaBandung.com, harganya berpatutan dan pemandunya ramah pula. Tolong untuk dipaparkan ya kakak harap-harap membantu

    ReplyDelete

  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  6. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  7. APARTMENT @ BANDUNG : PLEASE CLICK : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com


    1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 390.000 / 122 RM/ USD 32.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 700.000 / 219 RM / USD 59
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "6" JAKARTA TOUR: RP 575.000 / 180 RM / USD 50
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > EXCLUSIVE ENTRANCE FEE TICKET TOUR + MEALS


    NEED APARTMENT
    NEW PAKET CARS + APARTMENT = RP 890.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N GATEWAY AHMAD YANI BANDUNG
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO APARTMENT
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    web apartment : http://kya-apartment-bandung.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete