MISS NUFFNANG

Monday, July 2, 2012

Mystical Bali- Part 5 Tegallalang dan Wong Solo

Masih lagi di hari ke 2 di Bali..


Selepas habis melawat pura Tirtha Empul di Tampaksiring, pak Isme terus bawa kami singgah di Tegallalang pulak. Kawasan ni terkenal sebab tanaman padi yg ditanam teres dan bertingkat tingkat di lereng bukit.

Serasa seperti menatap lukisan aje..


Masa ni padi dah hampir masak..





Budak kecik ni termenung tengok apa ntah ??






Best kalau dapat lepak kat pondok tu pekena kopi eh ?











Kereta parking di tepi jalan ni, sebelum kita menuruni tangga tu...



CK seperti biasa suka sangat ikut pakcisme dia...I ngan hubby tengah asyik snap snap gambar


I tak larat nak turun lereng bukit tu sebab dah kepenatan sepanjang hari berjalan, jadiknya hanya ambik gambar aje. Pemandangan di sini sangat cantik seperti melihat sebuah lukisan aje. Tambahan pula masa tu, hujan renyai renyai...nampak redup dan sejuk jer kawasan ni.


Pak Isme parking kereta di bahu aje, berhampiran dgn deretan kedai menjual souvenir. Barang barangnya sama aje dgn di tempat lain, cuma harganya jauh lebih mahal lah walaupun boleh tawar.


Sampai di kawasan Kuta, sepatutnya kami dinner di Wong Solo. Tapi sebaik sampai di resto Wong Solo, hujan lebat turun. Masa tu dah jam 7.30 pm. I terus suruh hubby beli bungkus aje. Boleh makan malam di courtyard depan bilik tidur kat hotel...lagi best ! Rasanya itu keputusan yg tepatlah sebabnya makanan siap jam 8 malam... Akhirnya kami sampai di bilik hotel jam 8.30 mlm. 


I terus mandikan CK dulu sebab takut dia demam sebab asyik kena hujan jer, pastu tu kami dinner dgn amannya...sambil melihat ikan koi berenang dlm mini pond..


Dinner di sini...Pintu kecik di sebelah tepi tu ialah pantry room..Berdepan dgn mini pond


...dan ditemani titisan air hujan ke atas pokok pokok di courtyard. Wahhh...seronok pulak suasananya, sejuk sekali dan udara rasa sangat segar..


Sambil makan, sambil melihat air hujan menitis atas pokok pokok ni.. 

dan pokok pokok ni...

..dan jugak pokok pokok ni...
Makanan yg dibeli bungkus di Wong Solo tadi, terasa tersangatlah sedapnya...

Kami singgah beli bungkus di Wong Solo., Kuta

Sedap betul set nasi dan lauk nih !

Simple jer mee goreng ni tapi sedap dalam kuantiti pun banyak..

Udang goreng tepung kegemaran CK, sedap, banyak dan murah...



Berakhirlah hari ke 2 di Bali...lepas makan, mandi dan solat...semua terbungkam tidur

Selamat beradu....CK dan ambik port dulu..

Nanti sambung lagi di hari ke 3..



12 comments:

  1. ahaks ...CK tak acilah macam ni ...cop tempat dulu.

    ReplyDelete
  2. Kalau cuaca sejuk, suasana nyaman makan apa pun sedap Rozi... Cantik gambar-gambar yg Rozi captured:)

    ReplyDelete
  3. terliur tgk makanan...glupppp

    hehe

    ReplyDelete
  4. wah! nampak sejuk je kawasan ni...nani tak pernah lagi sampai kat tempat ni. agaknya sejuknya tu lebih kurang macam cameron la kot kan

    ReplyDelete
  5. Maggie goreng tu nmpk sgt sdp!!!

    ReplyDelete
  6. cantik sawah padi tu kan...memang nampak mcm lukisan

    ReplyDelete
  7. x penah g bali..look nice
    udang tu nampak yummy!

    ReplyDelete
  8. cantiknya tempat tu..
    ni yg sy semakin jatuh cinta mahu ke bali!

    ReplyDelete
  9. Subhanallah.....cantik tgk padi menguning tuh....Ck pun enjoy..

    ReplyDelete
  10. wahhhh da bali upanya...haaaaaaa

    ReplyDelete
  11. k.ani pn suka makan kt wong solo bali. sedap! Sawah bali mmg cntk kn sbb berteres....tu yg nmpk cntk n unik!

    ReplyDelete