MISS NUFFNANG

Wednesday, July 6, 2011

Mahu Jadi Kaya @ Jutawan....?

Aik...apasal lak i tetiba je nak tulis tajuk ni? Actually , i've just received an email about Warren Buffet. Kenal siape dia tu? He is the second richest man in the world...

So, ape kaitan nye dengan i ?

I pun teringat yang i ade 3 buah buku berkaitan dengan pengurusan kewangan atau lebih tepat lagi cam mane nak jadi JUTAWAN dengan cara yang REALISTIK bukan setakat angan angan mat jenin jer...

The first book is...

I suke baca buku Azizi Ali sebab segala cadangan yang diberikan adalah REALISTIK dan kite boleh praktiskan dalam hidup kite. Cam buku PESARA JUTAWAN ni...Azizi Ali sendiri kerja makan gaji (dia pilot ) tapi dia boleh amalkan satu cara hidup yang membolehkan dia ada simpanan yang mencukupi untuk menampung hidup selepas bersara.


Kepada uols yang kerja makan gaji cam i ni, tak kira la dengan kerajaan atau swasta, buku ni sesuai dibaca kalau kite nak gaya hidup kite selepas pencen nanti, masih sama dengan gaya hidup kite seperti sekarang (kecuali la uols nak habiskan hidup selepas pencen dengan cara yang amat "minima" sekali..)



Memang la kalau yg kerje kerajaan akan cakap : ala...pencen kan ade  + duit gratuiti..cukuplah nak menampung hidup kan...
Kalau yang kerje swasta plak akan cakap: ala...duit KWSP kan ade ...insurans pun ade...cukup la tu..
Kalau cam tu lah pemikiran uols...i suggest u read this book first !!!!



The second book is...



Buku ni tulisan Shamsuddin Abdul Kadir, juga pasal orang yang makan gaji tapi masih boleh jadi kaya. Hah !! Cam ne tu....Dia berikan cadangan ( yang dah tentu dia praktikkan ) untuk dijadikan amalan...

I dah cuba ( dan masih mengamalkannye ) beberapa kaedah yang diberikan. Walau pun nilai nye tak banyak...KONSISTENSI  itu yang penting kan ??? Kalau tak takkan la ade pepatah: SIKIT SIKIT LAMA LAMA JADI BUKIT.


Sikit petikan dari buku Shamsudin Abdul Kadir...
I masukkan sedikit petikan di atas, supaya uols boleh fikir sendiri... realistik tak tips yang diberi tu? Pada i, ia sangat realistik. Sebab banyak mane pun gaji kita, habis bulan duit pun habis. Jadi...kalau simpan sikit, yang lebihnye digunakan...habis bulan duit pun habis gak kan ??? (kecuali yang disimpan tadi..)



Petikan ni...dari buku Azizi Ali

The third book is...



Buku Azizi Ali masih lagi berkenaan dengan : How to remain an employee and still become a millionaire.

Ketiga-tiga buku ni berkaitan dengan orang makan gaji dan cam ne nak jadi kaya. I tak berani nak kata jadi jutawan...sebab rase nye jauh nak sampai tu...Nape i pilih ketiga-tiga buku ni ? Sebab ...i ni kerje makan gaji..., hubby pun kerje makan gaji...

Kalau uols berminat, cari la buku buku tu untuk dibaca. Tapi buku Azizi Ali agak mahal skit RM39.90 sebuah kalau dibeli kat MPH, buku Shamsuddin Abdul Kadir plak , i tak ingat harganye..

1 comment: