MISS NUFFNANG

Tuesday, July 12, 2011

Melancong Ke Dubai

Actually, masa tu kami  dalam perjalanan ke Mekah untuk buat Umrah..tapi rupanye singgah jap kat Dubai.



I pergi ngan hubby dan emak i. Masa tu arwah abah tak ikut kami mengerjakan umrah. Kami ikut Mitra Travel n Tours dan naik Emirates...kelas betul kapal terbang tu.


(sorry..i tak boleh upload gambar la..tak pe..next time i masukkan gambar ye...)




Masa taklimat oleh staf Mitra Travel kat KLIA, kami baru tau yang kami akan transit kat Dubai selama 20 jam...wow...So, kena keluarkan sehelai pakaian dan tolettaries untuk letak dalam hand luggage. Dan ..kami akan diletakkan di hotel yang berhampiran Dubai Airport. Wow...best gak, tak sangka plak kami dapat melawat Dubai.


Selepas flight 6 jam, kami pun landing kat Dubai airport dan terus di bawa ke hotel. Satu benda yang paling i ingat kat Dubai ni ialah air paipnye semua air panas. Tak kira la kat airport ke, kat hotel ke, kat public toilet ke...yang keluar semua air panas. So kene hati hati selepas melepaskan hajat tu, jangan terus sembur air..takut ade yang melecet...


Pagi nye selepas breakfast, kami pun ambik khidmat travel agency kat hotel untuk melawat Dubai. 4 jam punye Dubai tour dikenakan 40 Dirham seorang (kalau i tak salah la...) lebih kurang RM60 kot duit kite.



Kami dibawak ke stadium tempat camel race ( caya la...ingatkan hanye ade horse race je kat dunia ni). Tapi mase tu tak de lah race nye..takat tengok tempat nye aje..Pastu dibawa ke kawasan pantai berdekatan dengan Burj Al Arab..ala..hotel mewah yang berbentuk layar kapal dan dibina di atas pulau buatan untuk snap gambar. Pastu di bawak plak ke Pantai Jumeira, tempat ramai mat saleh berjemur   .... aduh...sib baik belum gi buat umrah lagi kan...


Pastu tu, kami dibawak ke Souq ...ade macam macam souq..ade Gold Souq khas untuk kedai kedai jual emas je, ade spice souq, textile souq...lebih kepada kain lace yang mahal mahal..Dalam hati i kate, patut la orang orang kaya M'sia datang sini shopping.. semua nye high classs u...

Semuanye kami dibawa ke 5 souq yang berbeza..waduhh..jenuh berjalan kaki. Kami pakat tengok je la ..sebab niat dalam hati nak mengerjakan umrah kan...so..tak terpikir nak shopping bagai kat Dubai ni...


Habis kat Souq, kami di bawa plak menaiki boat merentasi terusan di tengah bandar Dubai. Next, kami di bawa ke Muzium Dubai plak tengok sejarah Dubai. Pastu, terus ke restoren nasi beriani. Harge nye boleh tahan mahal...sepinggan nasi beriani berlaukkan telur rebus 2 biji (my emak tak makan ayam @ kambing ) harge nye 12 Dirham...tapi kalau lauk ayam atau kambing plak ? Harge nye tetap sama 12 Dirham... Pulak !!!


Habis makan, kami di hantar balik ke hotel, ready untuk check out. Insya Allah ...ke Jeddah pulak...

13 comments:

  1. My spouse and I stumbled over here by a different website and thought I may as well check things out.
    I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.

    my site ... no fax no credit check payday loans

    ReplyDelete
  2. dah lama nak g Dubhai, tpi x berkesempatan lagi...dulu masa Airasia ada, dah book ke Dubhai, sekali batal,kena tukar ke Gold Coast...

    ReplyDelete
  3. Nοw thеn, now thеn, nοw then.
    I am attemρting to fіnd things tо imprονе my ωеb ѕite!
    I ѕuppoѕe іts oκ to usе ѕome of yοur
    іdеаs!!

    Have a lοоk at mу weblоg .
    .. fast easy loans

    ReplyDelete
  4. I bought a comparаble domain nаme to this laѕt month, hoping tο
    add a new point of interеst to the ѕubject.

    Here is my web-site: long term payday loans

    ReplyDelete
  5. I'm sure I saw a youtube vid linked to on here, with some additional stuff on this. I can't find the url though.



    Check out my blog post - get fast cash

    ReplyDelete
  6. So much for havіng a go at this myself, I'll never be able to do it. I think I'll ϳuѕt leаrn.



    Feel fгee tο surf to mу ωeb page: personal loans

    ReplyDelete
  7. Can't decide if I should take out a book on this myself, or just read a few articles. Can there be that much to it?

    Feel free to surf to my blog :: best loans for bad credit

    ReplyDelete
  8. Ѕo much for trуіng thiѕ mуself, Ι
    wοn't be able to do it. I think I'll
    juѕt learn abоut it instead.

    Also visit mу webpage: bad credit personal loans

    ReplyDelete
  9. Awеsome things hеre. I am very happy tо ρeer your pоst.
    Thanks so muсh and I am looκing forward tо contact yοu.

    Will уou κindly drop me а mail?


    My blog; best loan offers

    ReplyDelete
  10. Last mіnute artiсles агe uѕuallу bеst, thе сontent just flieѕ оut ontο thе scrеen.


    Feel free to visit my weblog ... best deal on loans

    ReplyDelete
  11. Hit 'copy' from windows and then attempted to pаste into googlе android.
    Maybe Ι need to quit lіfe.

    My wеb-ѕіte; http://penny-stock-social.com/blogs/viewstory/128229

    ReplyDelete
  12. Aаh I get it now! І thought you had this ԁown аs
    аn optional crаzy addition.

    Look intο mу web blog: http://Pipa.xto.pro.br/?p=145

    ReplyDelete
  13. That wasnt the reactіοn I was waiting for.



    Alѕo vіsit my ωebpagе ... Best Bank Loan

    ReplyDelete